Tätä kakkua Pamela Druckermanin
kirjan Kuinka kasvattaa bébé mukaan pariisilaisäidit ja -tyttäret
leipovat yhdessä joka sunnuntai. Kauniisti puetut lapset eivät
kinaa eivätkä kitise, keittiö pysyy siistinä ja äidin pinna
roikkuu rentona kuin riippukeinu. Makeaa maistellaan pikkuisen joka
päivä, eivätkä ihannepainoiset lapset saa infernaalisia
raivareita marketin makeisosastolla tai ahda ahneuksissaan kerralla
suuhunsa koko megamättömixpussia ja sen jälkeen riehu sekopäisinä
sokerihumalassa. No, meillä elellään hyvin perihelsinkiläisessä
arjessa, mutta saahan äiti unelmoida... Ja tämä pariisilainen
päiväuni maistuu makeammalta mansikoilla ja kermavaahdolla
päällystetyn suklaisen jugurttikakun kera!
Alkuperäisessä reseptissä oli kaksi
munaa, mutta kakusta tuli mielestäni liian tiivis. Mietin, että
mummon piimäpohjainen omenapiirakkakin pysyy koossa ilman munaa niin
miksei jugurttikakkukin. Tulos oli ilmavampi ja kakku pysyi hyvin
koossa, kun käytin taikinaan tukevaa turkkilaisjugurttia ja
kohotukseen soodaa.
Jugurttikakku
2 prk (à 200 g) maustamatonta
jugurttia (ei rasvatonta!)
1 prk voisulaa (tai rypsiöljyä)
(2 munaa)
1-2 prk sokeria (maun ja täytteiden
mukaan)
1 tl vaniljasokeria
2 prk vehnäjauhoja
2 tl soodaa (leivinjauhetta)
Lisäksi taikinaan voi sekoittaa esim.:
marjoja
hedelmäpaloja
omenasosetta
suklaa- tai karkkirouhetta
kuivattuja hedelmiä
pähkinöitä
Uuni lämmitetään 200-asteiseksi.
Kakkuvuoka voidellaan ja korppujauhotetaan. Jogurtti kipataan kulhoon
ja tyhjällä purkilla mitataan mukaan voisula, sokeri sekä
vaniljasokeri (ja rikotaan munat) ja sekoitetaan varovasti. Lisätään
jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lopuksi taikinan voi
maustaa suklaarouheella marjoilla, hedelmillä, omenasoseella jne.
kulloisenkin mieliteon ja kaapin sisällön mukaan. Kakkua paistataan
noin 35 minuuttia. Kumotun ja hieman jäähtyneen kakun voi
halutessaan päällystää ranskankermalla, johon on sekoitettu
tomusokeria tai kermavaahdolla ja marjoilla.