Savitaipaleen mustikat pyrkivät amerikkalaiseen Blueberrycounciliin eli mustikkaneuvostoon. Järjestö ilmeisesti edistää mustikoiden oikeuksia
ja mustikkabisnestä. Savitaipaleen mustikat ja harrastelijapoimijat
tarvitsevat todellakin tukea, sillä vaikka lähdimme sankoinemme metsään kun
mustikat olivat juuri ja juuri kypsiä, ehdimme kerätä vain yhden ämpärillisen
pakastettavaksi ennen kuin ammattipoimijat tyhjensivät rohmuillaan koko metsän.
Hienoa, että Suomen metsien arvokkaat raaka-aineet saadaan hyödynnettyä. Mutta
olisi kiva, jos mökin ympärille jäisi edes kapea kaistale, josta mökkiläiset
voisivat hakea piirakkamarjat makeannälkään. Mutta onneksi saimme talteen edes
tämän yhden ämpärillisen, sillä mustikkaneuvoston mustikkaiset juustokakkupalat
(Lemon Blueberry Cheesecake Bars) olivat taivaallisia. Rapea murupohja
(todellakin muru eikä murotaikina), jonka päällä on kerros sitruunaista tuorejuustotäytettä,
reilusti mustikoita ja viimeiseksi silaukseksi kanelilla maustettua muruseosta
ja mantelirouhetta.
Vaikka piirakassa on paljon komponentteja ja työvaiheita, se
valmistuu kuitenkin näppärästi. Aikataulutuksessa kannattaa ottaa huomioon,
että piirakan pitää jäähtyä ainakin pari tuntia ennen leikkaamista, jotta pohja
pysyy koossa.
Mustikkaiset juustokakkupalat
Pohja 1 ¼ dl sulatettua voita
1 ¼ dl sokeria
4 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Tuorejuustotäyte
1 ½ - 2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
2 tl raastettua sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 kananmunaa
Muruseos1 ½ - 2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
2 tl raastettua sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 kananmunaa
6 rkl pehmeää voita
1 ¼ dl ruokosokeria
1 tl kanelia
1 ¼ dl manteleita ruohittuna tai lastuina
5 dl tuoreita mustikoita
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulatettu voi ja
sokeri sekoitetaan keskenään. Lisätään jauhot, leivinjauhe ja suola ja
sekoitellaan kunnes seos muuttuu muruiksi. Murut levitetään leivinpaperilla
vuoratulle uunipellille ja taputellaan tasaiseksi levyksi. Pohjaa paistetaan 10
minuuttia kunnes pinta kuivuu, mutta ei vielä ruskistu.
Sillä aikaa kun pohja paistuu, sekoitetaan tuorejuusto ja
munat tasaiseksi seokseksi. Maustetaan sokerilla, sitruunamehulla ja
raastetulla sitruunankuorella. Tuorejuustotäyte levitetään tasaiseksi
kerrokseksi esipaistetun pohjan päälle ja jatketaan paistamista noin 15
minuuttia kunnes juustotäyte on hyytynyt.
Lopuksi valmistellaan pinnalle tuleva muruseos. Hiero pehmeä
voi sokerin ja jauhojen joukkoon. Mausta suolalla ja kanelilla ja lisää lopuksi
mantelit.
Piirakan päälle levitellään ensin mustikat tasaiseksi kerrokseksi ja sitten ripotellaan muruseos. Pakastemustikat kannattaa sulattaa ja valuttaa huolella ja sekoittaa joukkoon vielä pari ruokalusikallista perunajauhoja, jotta mehu ei sotke kaunista lopputulosta. Koko piirakkaa paistetaan vielä 5-10 minuuttia, kunnes muruseos on kuivunut ja muuttunut rapeaksi.
Piirakan annetaan jäähtyä pari tuntia, mielellään
kylmässä, ennen leikkaamista. Palaset on helppo pakata esimerkiksi
piknikevääksi tai tuliaisiksi.
Piirakan päälle levitellään ensin mustikat tasaiseksi kerrokseksi ja sitten ripotellaan muruseos. Pakastemustikat kannattaa sulattaa ja valuttaa huolella ja sekoittaa joukkoon vielä pari ruokalusikallista perunajauhoja, jotta mehu ei sotke kaunista lopputulosta. Koko piirakkaa paistetaan vielä 5-10 minuuttia, kunnes muruseos on kuivunut ja muuttunut rapeaksi.