Poro-suppilovahverokeitto
Helppo ja herkullinen porokeitto kaupan pakastealtaasta löytyvästä käristyslihasta. Ja kotipakasteesta löytyvästä sienisadosta. Miksei samaa soppaa voisi tehdä ihan tuoreesta lihasta, mutta arjen kiireessä valitsin helpoimman tien. Jos joku ihmettelee tätä soppainnostusta Vispiläkaupassa, se johtuu siitä, että yritämme karapata itsemme rantakuntoon ennen lomaa.
Poro-suppilovahverokeitto
250 g poronkäristyslihaa
1 iso sipuli
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 dl suppilovahveroita
2 rkl brandya
3 rkl riistafondia
1 l vettä
1/2 pkt mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa
suolaa
mustapippuria myllystä
Päälle
1 suolakurkku
Sipuli, porkkana ja selleri kuoritaan ja hienonnetaan. Sienet putsataan ja revitään isoiksi paloiksi. Paksupohjainen pata kuumennetaan ja siihen laitetaan tilkka öljyä ja jäinen käristysliha. Lihan annetaan tiristä hetki ja käännetään toisinpäin, kuoritaan sulaneet lihat irti, käännetään ja toistetaan operaatio, kunnes koko liha on irtonaista. Lisätään sipuli, porkkana ja selleri palat ja freesataan kunnes sipuli on pehmeää. Lisätään brandy ja kiehautetaan, jotta maku imeytyy lihaan. Lisätään vesi ja fondi ja annetaan sopan kiehua hiljakseen noin 10 minuuttia. Lopuksi lisätään keittoon sulatejuusto kuutioina keiton joukkoon ja sekoitetaan, kunnes juusto on sulanut liemen joukkoon. Suolakurkku kuutioidaan ja ripotellaan valmiin keittoannoksen päälle. Keitto on erityisen hyvää ruisleivän kera.