Hitaasti kypsytetty hirvipata

Juhlistimme kahdenkeskistä iltaa ylellisellä ja ennen muuta rauhallisella illallisella. Olin kerran maistanut ystäväni hitaasti ja lempeästi hauduttelemaa mureaa hirvipataa ja halusin tehdä jotain yhtä hyvää! Timo-enolta saatu noin kilon painoinen lihakimpale suuriksi paloiksi, nopea ruskistus pinnoille, pataan ja 100-asteiseen uuniin muhimaan neljäksi tunniksi. Alhaisessa lämmössä muhimalla rasvattomasta ja tiiviistä hirvenlihasta tuli mureaa, suorastaan suussa sulavaa.
Hitaasti kypsytetty hirvipata

n. 1 kg hirven paistia

Marinadi:
3 dl tummaa olutta
1 dl ruokaöljyä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl kuivattua timjamia
5 katajanmarjaa
merisuolaa
mustapippuria

Pata:
15 g voita
vettä
3 rkl riistafondia
3 isoa keltasipulia
2 prk smetanaa tai ranskankermaa


Ensin hienonnetaan valkosipuli ja murskataan katajanmarjat. Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään ja liha laitetaan marinoitumaan yön yli.

Hirvipalat nostetaan ja pyyhitään marinadista ja niistä poistetaan kalvot ja rustot. Valurautapannu kuumennetaan erittäin kuumaksi ja sulatetaan voi. Hirvipalat käytetään nopeasti pannulla, jotta pinnat sulkeutuvat ja lihasnesteet eivät valu ulos. Lihoja ei ole tarkoitus kypsentää tässä vaiheessa.

Sipulit lohkotaan isoiksi lohkoiksi. Ne ja hirvipalat nostellaan kannelliseen pataan tai paistopussiin ja kaadetaan noin 2 dl marinadia päälle. Lisätään vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kansi tai pussi suljetaan ja pata laitetaan 100-asteiseen uuniin noin 3–4 tunniksi muhimaan.

Hitaasti muhimalla lihasta tulee ylikypsää ja mureaa. Kun liha on kypsää, pata otetaan uunista ja keitinliemi kaadetaan toiseen kulhoon. Padan pohjalle voi jättää noin 1-2 dl lientä. Lisätään smetana ja sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään lientä tarvittaessa.


Hirvipata sopii hyvin perunamuusin ja pihlajamarjahyytelön kanssa nautittavaksi. Minulla on tapana survoa keitetyt perunat siivilän läpi, notkistaa maidolla ja maustaa voilla, suolalla ja muskotilla. Pihlajanmarjahyytelön ohje löytyy edellisestä merkinnästä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...