Tyrnimarjalikööri


Astelpaju eli tyrnimarja on todellinen superfood, vitamiini pommi. Oranssissa, pitkänomaisessa marjassa on kaikkia vitamiineja D-vitamiinia lukuun ottamatta sekä betakarotiinia erittäin suurina pitoisuuksina. Satakunnan tyrniseuran informaation mukaan tyrnilääkkeitä on valmistettu paitsi marjoista, myös puun lehdistä, kuorista ja juurista. Lisäksi tyrnin siemenet ja hedelmäliha sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisia terveysvaikutuksia.

Virossa tyrniä saa kokonaisena marjana tuoreena ja pakastettuna, tuoremehuna, hillona ja rouheena (hyvää aamujugurtin kyytipoikana) sekä erilaisissa ruuissa ja leivoksissa. Tämä happaman kirpsakka ihmemarja maistuu liköörinä, jota valmistimme limoncello-ohjeen mukaan. Tosin epäilen, että tässä muodossa marjan hyvistä terveysominaisuuksuudet tuhoutuvat - kiitos viinan ja sokerin. Tyrniseurassa sanotaan myös, että rasvat ja niihin sitoutuneet aineet nousevat tyrnimehussa pintaan ja alapuolelle jää lähes kirkas neste. Niin myös liköörissä, joten pulloa on ravistettava aina ennen käyttöä.

Tyrnimarjalikööri
1 l vodkaa esim. puhtaan makuiset Stön tai Saarenmaa sopivat hyvin
1 dl tyrnimarjoja
1 l vettä
1 kg sokeria

Tyrnimarjat ja desi vodkaa laitetaan tiiviiseen purkkiin ja annetaan maustua noin viikon ajan huoneenlämmössä. Vesi ja sokeri mitataan paksupohjaiseen kattilaan ja seosta keitetään, kunnes sokeri on täysin sulanut. Marjojen kanssa maustunut vodka siivilöidään jäähtyneen sokeriveden joukkoon. Tyrnimarjoja voi vähän survoa siivilää vasten, jotta likööriin saadaan enemmän makua ja väriä. Lopuksi lisätään loput vodkasta ja sekoitetaan tasaiksi juomaksi. Likööri pullotetaan puhtaisiin lasipulloihin ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään noin viikoksi ennen nauttimista.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...