Kurpitsapiirakka





Karkki vai kepponen?

Naapuritalon emäntä muisti, että isoäiti oli kysellyt edellisenä pyhäinmiestenpäivänä isoa, keltaista kurpitsaa. Kurpitaa ei vuosi sitten ollut, mutta tänä vuonna naapurin emäntä oli kasvattanut oranssinkeltaisen jättikurpitsan. Täydellisen kurpitsalyhty-yksilön! Operoimme ensin hatun irti, sen jälkeen koversimme sisustan ja lopuksi kuopus taiteili silmät, nenän ja hurjasti irvistävän suun. Pimeän tullen laitoimme sisälle pari kynttilää. Kurpitsalyhdyn irvistellessä terassilla leivoimme pois koverretusta sisustasta makean kurpitsapiirakan eli periamerikkalaisen pumpking pien. Ihanasti piparkakuilta tuoksuvasta piirakasta tuli mehevää ja kosteaa.


Kurpitsapiirakka
muropohja
200 g leivontamargariinia
n. 4 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 pieni kananmuna

täyte
500 g keitettyä ja soseutettua kurpitsan maltoa
4 munaa
4 dl kohupiimaa tai maitorahkaa
1,5 dl tummaa ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 cm raastettua, tuoretta inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
2 tl kanelia
0,5 tl suolaa
100 g pekaanipähkinöitä
tarjoiluun
vaahterasiirappia
Murotaikina valmistetaan vatkaamalla margariini ja sokeri vaahdoksia ja lisäämällä yksi muna ja lopuksi murustelemalla sekaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Taikinasta muotoillaan pallo, joka laitetaan jääkaappiin lepäämään ennen kuin se painelaan vuuan pohjalle ja reunoille. Pohjaa esipaistetaan 180 asteessa noin 5-10 minuuttia niin, että sen päälle on laitettu folio ja kuivattuja herneitä tai riisinjyviä painona. Folio ja paino estävät pohjaa valumasta reunoilta ja menettämästä muotoaan.

Kurpitsan malto pehmennetään esimerkiksi mikroaatouunissa. Mikron kestävän astian pohjalle laitetaan muutama ruokalusikallinen vettä ja malto mikrotetaan pehmeäksi. Sen jälkeen se soseutetaan hienoksi pyreeksi sauvasekoittimella ja maustetaan. Jäähtyneeseen kurpitsasoseeseen lisätään ensin munat hyvin vatkaten ja sitten rahka tasaiseksi sekotellen.
Pekaanipähkinät rouhitaan ja niitä paahdetaan hetki teflonpannulla. Pähkinärouhe kaadetaan kerrokseksi piirakkapohjalle ja sen päälle valutetaan täyte. Piirakkaa paistetaan 180 asteessa noin 45 minuuttia. Piiras tarjoillaan jäähtyneenä vaahterasiirapin kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...