Tuorehernekeitto ja Kukkoa rieslingissä

Olemme viimeaikoina olleet hyvin innostuneita ranskalaisesta maalaisleivästä, jonka inspiroimina kokkasimme ystävillemme ranskalaishenkisen illallisen. Alkuun nautimme sherryllä maustettua tuorehernekeittoa, joka kuohkeutettiin kermavaahdolla ja tarjottiin rapean pekonisilpun kanssa. Pääruuaksi tarjoilimme kukkoa rieslingissä, väliin juustoja ja taatelihilloketta sekä aterian kruunuksi omenatorttua ja kermavaahtoa.

Tuorehernekeitto
200 g pakasteherneitä
5 dl kasvislientä
0,5 dl kuivaa sherryä
1 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
4 siivua pekonia

Pakasteherneet keitetään kasvisliemessä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kypsät herneet soseutetaan tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Keitto maustetaan sherryllä, suolalla ja pippurilla. Kerma vatkataan vaahdoksi. Pekoni silputaan ja paistetaan rapeaksi ja laitetaan talouspaperin päälle odottelemaan. Juuri ennen tarjoilua keitto kuumennetaan kiehumispisteeseen ja kermavaahto sekoitetaan siihen varovasti. Annosten pinnalle ripotellaan pekonisilppua.

Kukkoa rieslingissä
1 kukonpoika tai neljä isoa rintaleikettä luineen ja nahkoineen
1 pullo rieslingiä
pari oksaa lehtipersiljaa
pieni nippu timjamia
1 sellerin varsi
2 lakerinlehteä
voita paistamiseen
10 shalottisipulia
200 g herkkusieniä
1 pkt pekonia
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
pippuria

Paloiteltu kukonpoika tai rintaleikkeet laitetaan edellisenä iltana marinoitumaan rieslingiin. Timjami, lehtipersilja, lakerinlehdet ja sellerinvarsi sidotaan keittiölangalla nipuksi, joka laitetaan lihojen joukkoon.

Seuraavana päivänä sipulit kuoritaan ja puolitetaan, herkkusienet puolitetaan tai paloitellaan reiluiksi paloiksi ja pekoni silputaan hienoksi. Kukon palaset tai rintaleikkeet nostetaan marinadista ja paistetaan kuumalla pannulla, voinokareessa pinnoiltaan kullanruskeaksi. Marinadia ei kaadeta pois, vaan siitä tehdään kastike. Ruskistunut kukko laitetaan uunipataan, samoin marinoitunut maustenippu eli bouquet garni. Seuraavaksi kuumalle pannulle laitetaan pekonit ja annetaan kypsyä muutama minuutti. Sitten pannulle lisätään sipulit, freesataan muutama minuutti ja lopuksi sienet. Kun sienet ovat kevyesti ruskistuneet pannulle ripotellaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja käännellään hetki. Riesling-marinadi siivilöidään ja kaadetaan pannulle. Kastikkeen annetaan kiehahtaa ja saeta (sanotaanko niin?) ennen kuin se kaadetaan kukon päälle uunipataan. Tarkistetaan maku ja maustetaan tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kukkoa kypsennetään 180 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes liha on täysin kypsää. Maustenippu poistetaan ennen tarjoilua. Kukkoa rieslingissä tarjoillaan perunamuusin ja esimerkiksi pikkuporkkanoiden kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...