”Nyt löytyy herkkutatteja!”, sanoivat sieniasiantuntijat.
Sipoonkorven ruuhkasta päätellen saman jutun oli lukenut muutama muukin
helsinkiläinen. Onneksi sateet olivat nostattaneet tatteja siinä määrin, että
löysimme reilun tunnin etsinnän tuloksena korin kukkuralle täydellisen pulleita,
nuoria ja napakoita herkkutatteja. Onnistuneen tattiretken jälkeen palkitsimme
itsemme tattipizzalla.
Tattipizza (2 isoa pizzaa)
pohja
350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 ¼ dl lämmintä vettä
350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 ¼ dl lämmintä vettä
täyte
3-4 pientä herkkutattia
nokare voita paistamiseen
2 dl ranskankermaa (tai hapukoorta)
suolaa
mustapippuria
1 dl mustaleima Emmentalia raasteena
125 g sinihomejuustoa
muutama oksa tuoretta timjamia
3-4 pientä herkkutattia
nokare voita paistamiseen
2 dl ranskankermaa (tai hapukoorta)
suolaa
mustapippuria
1 dl mustaleima Emmentalia raasteena
125 g sinihomejuustoa
muutama oksa tuoretta timjamia
Helpoin ja nopein tapa tehdä taikina on mitata jauhot,
kuivahiiva ja suola yleiskoneen kulhoon, napsauttaa kone päälle ja lisätä joukkoon
öljy ja lämmin vesi. Kuivahiivaa käytettäessä vesi saa olla reilusti kättä lämpimämpää,
ei kuitenkaan kuumaa. Hyvän rakenteen aikaansaamiseksi koneen annetaan vaivata aineksia taikinakoukulla 7 minuuttia. Taikinapallo peitetään liinalla ja annetaan kohota
noin tunti kunnes se on kaksinkertainen.
Sillä aikaa perataan ja viipaloidaan sienet ja paistetaan
voissa niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Maustetaan suolalla ja
pippurilla.
Uuni laitetaan kuumenemaan 250 asteeseen. Kun taikina on
kohonnut, se kumotaan jauhotetulle pöydälle ja painellaan siitä ilmakuplat pois.
Taikina jaetaan kahteen (tai jos haluaa pienempiä pizzoja, useampaan) osaan,
jotka kaulitaan ohuiksi pohjiksi ja asetetaan pellille leivinpaperin tai
pizzakiven päälle.
Täyte kootaan levittämällä pohjalle ensin ranskankerma, latomalla sen päälle tattiviipaleet ja ripottelemalla päälle
mustaleimaraaste ja murustettu sinihomejuusto. Pizzat voi laittaa yhtä aikaa
kiertoilmauuniin ja paistaa noin 12-15 minuuttia kunnes pohja on rapea ja
hieman ruskea. Viimeistellään tuoreella timjamilla. Nautitaan heti!