Pikkusuolaista (ja makeaa) glögin kanssa




Joulukuu - nyt saa juoda glögiä! Ja herkutella jouluisilla pikkusuolaisilla: graavikalalla ja juustoilla. Jälkiruuassa maistuu tietenkin mausteiset piparkakut. Tälläkertaa graavilohi sai eksoottisen säväyksen soijagraavauksesta ja wasabi-majoneesista ja sinihomejuusto uuden olomuodon ruispohjaisessa piiraassa, joka tarjoiltiin punaviinissä haudutetujen päärynöiden kera. Lopuksi suut saatiin makeiksi piparkakuilla, puolukoilla ja kinuskilla kruunatulla jugurttivaahdolla.
Soijagraavattu lohi
nahallinen lohifile
soijakastiketta
hippu merisuolaa
Wasabi-majoneesi
wasabia
majoneesi
Lohifile laitetaan edellisenä iltana pussiin, ripaus merisuolaa ja soijaa niin paljon, että lohi on ohuen soijakerroksen peitossa. Suolainen soija graavaa lohen noin 10 tunnissa sopivaksi. Seuraavana päivänä lohi leikataan ohuiksi siivuiksi.
Wasabi-majoneesi valmistetaan yksinkertaisesti sekoittamalla majoneesiin oman maun mukaan wasabi-tahnaa. Lohen ja wasabi-majoneesin seuraan sopii voissa rapeaksipaahdetut, ohuet ruisleipäpalat.
Sinihomejuustopiiraspohja
200 g täysjyväruisleipää, esim. Real
50 g voita
täyte
150 g voimakasta sinihomejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
3 munaa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
Pohja valmistetaan jauhamalla leivät ja pehmennyt voi tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Massa painellaan irtopohjaisen vuoan pohjalle.
Täyte valmistetaan samaan tapaan sekoittamalla tehosekoittimessa sinihomejuusto, tuorejuusto, kerma, munat ja mausteet tasaiseksi massaksi, joka kaadetaan pohjalle. Piirasta paistetaan ensi 225 asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Sen jälkeen piiras peitetään foliolla ja uunin lämpö lasketaan noin
175 asteeseen. Piirasta paistetaan vielä noin 50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähtyneen piiraan voi tarjoilla esimerkiksi punaviinissä haudutettujan päärynöiden kera.

Punaviinissä haudutetut päärynät
2 isoa päärynää
0,5 dl sokeria
2 dl punaviiniä
1 appelsiini
1 sitruuna
Päärynät kuoritaan ja lohkotaan paloiksi. Appelsiinin ja sitruunan mehu puristetaan kattilaan, jonne mitataan myös sokeri. Punaviiniä kaadetaan niin paljon, että päärynät peittyvät. Seoksen annetaan kiehua noin 10 minuuttia, kunnes päärynät ovat maustuneita ja pehmenneitä.

Piparijälkiruoka
2 dl kuohukermaa
4 dl maustamatonta jugurttia (Bulgarian-jugurtti on sopivan sakeaa)
0,75 dl sokeria
1 prk valmista kinuskikastiketta
1,5 dl puolukoita
4-6 piparkakkua murusina

Kerma vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan jugurtti ja sokeri. Murustetut piparit, kinuskikastike, puolukat ja jugurttivaahto annostellaan kerroksittain jälkiruokamaljaan tai lasiin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...