Mushroom n'chips
Perinteisellä fish & chips -idealla toteutettu mushroom n'chips eli maalaisranskalaisia ja rapeaksi paneroituja sienipuikkoja sekä valkosipulidippiä. Vispel soitti innoissaan, että löysi matkan varrelta lampaankääpiä. Kaivoin esiin Sienionnen, syksyisen kokkausraamattumme, ja etsin lampaankäävälle sopivan reseptin. Mutta kun tutkimme vaaleita, kiinteämaltoisia ja puhtaita sieniä, totesimme, että kyseessä olikin vaaleaorakas, joka on helppo tunnistaa heltan alapuolella olevista pilleistä. Yksi parhaista ruokasienistä, kirjoittavat Pelle ja Jens. Päätimme kuitenkin pysyä plan A:ssa ja paneerata sienet.
1 l lampaankääpää, ukonsientä, portobelloa tai muita isolakkisia sieniä eli tällä kertaa vaaleaorakkaita
Leivittämiseen ja friteeraamiseen
vehnäjauhoja
4 vatkattuja munaa
2 dl korppujauhoja
suolaa
pippuria
0,5 l ruokaöljyä
Sienet putsataan ja lakit leikataan noin 1,5 cm suikaleiksi. Öljy kuumennetaan noin 160 asteiseksi. Munat rikotaan ja vatkataan tasaikseksi laakealla, syvällä lautasella. Toiselle lautaselle kaadetaan jauhot, joihin sekoitetaan korppujauho ja mausteet. Sienet kieritellään ensin kananmunassa ja sen jälkeen ja sen jälkeen jauhoissa ja friteerataan kullankeltaisiksi (noin 10 min) öljyssä. Ennen ensimmäistä sientä öljyn lämpötila kannattaa testata kananmuna-jauhomytyllä.
Paneroidut sienet dipataan valkosipulikastikkeeseen ja tarjoillaan maalaisranskalaisten kera.
Valkosipulidippi
1 dl hapukoorta
2 rkl pieniä kapriksia
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
Sekoitetaan ja annetaan maustua hetki.