Grillibileiden kingi: Gourmet-hampurilainen





Isomega-tuplafeast-gourmet-purilainen eli ehkä maailman mahtavin hampurilainen, jollaista yksikään pikaruokala ei voi tarjota. Ainoa parantamisen varana seuraavaan kertaan jäivät sämpylät, joita en leiponut itse vaan hain lähikaupasta. Tosin näiden valmissämpylöiden puolustukseksi täytyy sanoa, että täysin säilöntäaineettomat Primulan täysjyväsämpylät olivat maukkaita, kuoresta mukavan rapsakoita, sisältä pehmeitä ja antoivat hampurilaiselle mukavan rakenteen. Mielestäni juuri lötkö, vetinen ja mauton pullasämpylä pilaa monesti hampurilaiskokonaisuuden - puhumattakaan limaisesta suolakurkusta.

Täydelliset hampurilaiset vaativat hieman etukäteisvalmisteluja, joten kannattaa tehdä samalla vähän isommalle joukolle. Kiitos Mikolle ja perheelle kivasta sunnuntaista!

Punasipulihilloke
500 g punasipulia
1/2 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl sokeria

Punasipulit kuoritaan ja viipaloidaan ohuiksi renkaiksi. Vesi, etikka ja sokeri mitataan kattilaan ja kiehautetaan. Lisätään sipulit ja annetaan porista noin 15-20 minuuttia. Purkitetaan lasipurkkiin ja jäähdytetään jääkaapissa.

Sinappimajoneesi
1 kananmuna
2,5 dl rypsiöljyä
2 tl karkeaa Dijon-sinappia
suolaa
valkopippuria

Kananmuna rikotaan kapeaan ja korkeaan astiaan ja mitataan öljy ja sinappi sekaan. Sauvasekoitin laitetaan astian pohjalle ja käynnistetään. Sauvasekoitinta nostetaan ylös kohti pintaa sitä mukaan kun majoneesi emulgoituu. Valmis majoneesi maustetaan suolalla ja valkopippurilla.

Hampurilaispihvi
400 g laadukasta paistijauhelihaa
150 g pekonia
2 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl korianterinsiemeniä
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl karkeaa Dijon-sinappia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 kananmuna
1 dl kermaa

Pekoni ja leipä leikataan kuutioiksi ja jauhetaan blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi mössöksi. Jauheliha sekoitetaan joukkoon ja taikina maustetaan hienonnetulla valkosipulilla, murskatuilla korianterin siemenillä, jeeralla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Rikotaan mukaan kananmuna ja lisätään kerma. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Maun voi tarkistaa paistamalla pienen kakkusen pannulla tai vaikka mikrossa. Taikinasta pyöritellään öljytyin käsin 4-5 palloa, jotka litistetään sämpylän kokoisiksi pihveiksi. Pihvit kutistuvat grillissä, joten pihvit saavat olla melko paksuja, jotta ne säilyvät mehevinä rasvan tiristessä grilliin. Paistetaan grillissä tai paistinpannulla molemmin puolin. Kypsentämisen lopuksi lisätään siivu cheddar-juustoa jokaisen pihvin päälle ja annetaan sen lämmetä ja sulaa.

Lisäksi:
4-5 sämpylää
4-5 siivua cheddar-juustoa
rucolaa tai muuta napakkaa sallaattia
ketsuppia
öljyä grillaamiseen

Sämpylät kuumennetaan grillillä hiljaisella tulella tai uunissa grillivastuksen alla. Pohjalle levitetään sinappimajoneesia, nostellaan vähän salaattia ja pihvi, jonka päälle on sulatettu juusto. Lusikoidaan vielä punasipulihilloketta ja nostetaan päälle kansi, jonka alapinnalle on levitetty ketsuppia. Nautitaan salaatin ja esimerkiksi grillivartaassa kypsennettyjen uusien perunoiden kanssa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...