Yksinkertaisesti parempaa thaimaalaista















Vispilöimme pääsiäisen aikaan Thaimaassa ja Myanmarissa eli siis Burmassa, missä nautiskelimme paikallisista raaka-aineista, varsinkin tuoreista meren antimista, sekä rikkaista mauista. Makupaloja matkalta ylhäältä alas: dim sum aamiainen Khok Kloissa, kokonaisena höyrytetty kala kookosmaidossa, morning glory osterikastikkeessa, peakock mantis shrimp Macleod-saaren edustalla, mantis shrimp paistettuna valkosipulissa, punaista currya torikauppiaan pöydällä, kanaa punaisessa curryssä, kalamureketta banaaninlehdessä, possunpotkaa kanelilimessä ja sticky ricea ja mangoa.

Ehdottomasti parhaan aterian nautimme ystävien luona Khok kloissa. Perheen äiti, Jing, valmisti runsaan illallisen ja opetti samalla hyödyllisiä niksejä. Olemme selvästikin aikaisemmin yrittäneet liikaa hankkimalla pulloarmeijan erilaisia eksoottisia kastikkeita, pussikaupalla mausteita ja lisäämällä jokaiseen Thai-ruokaan mahdollisimman paljon makuja. Jotka sitten loppujen lopuksi peittivät alleen sen oikean ja aidon maun. Jing pärjäsi hienosti kahdella pullolla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä. Yksinkertaisesti parempaa!

Hän opetti samalla muutaman hyödyllisen tekniikan, joilla ruuan mausta ja koostumuksesta saa täydelliset. Esimerkiksi vihannekset dipataan ensin kiehuvassa vedessä, huuhdellaan sen jälkeen kylmällä vedellä, valutetaan lävikössä ja wokataan vasta sitten. Tuloksena on sopivan kypsät ja täydellisen rapeat. Kana-curryn salaisuus on Khok Kloin torilta ostettu valmis tahna, joka annetaan poreilla öljyssä kypsäksi ja on valmista oikeastaan sellaisenaan. Valmiin tahnan makujen tasapainoa ei tarvitse horjuttaa ylimääräisillä kastikkeilla tai mausteilla.

Alkuun herkuttelimme baananinlehteen käärityllä kalamurekkeella, sen jälkeen kanalla punaisessa curryssä. paistetuilla vihanneksilla ja illan päätähtenä kaneliliemessä mureaksi haudutettu possunpotka, josta muuten tulee myös seuraavan joulupöytämme tähti. Lopuksi nautimme kookosmaidolla ja sokerilla maustettua sticky ricea ja makeaa, auringon kypsyttämää mangoa.

Ostimme tuliaisiksi riisinhöyrytyskorin, jossa aiomme opetella tekemään sticky riceä mausteilla ja ilman. Kentällä huomasimme pari muutakin farangia, jotka olivat hankkineet torilta samanlaisen kapistuksen - ja pistäneet ne päähänsä. Sama kori käy näemmä riisin kypsentämiseen sekä pään suojaamiseen.

Kanaa punaisessa curryssä
400 g broilerfilettä suikaleina
1/4 dl ruokaöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl punaista Thai curry -tahnaa
1 rkl ruokosokeria
4 tuoretta tai pakastettua Kaffir-limen lehteä

Valkosipulinkynnet kuoritaan viipaloidaan. Öljy kuumennetaan kuumaksi ja lasketaan hieman lämpöä, jotta öljy ei ala räiskyä ja polta. Valkosipulit lisätään öljyyn ja annetaan porista, kunnes ne alkavat ruskistua hieman. Lisätään kanasuikaleet ja wokataan kypsiksi öljyssä. Kana ja valkosipuli siirretään wokin laidoille niin, että keskustaan syntyy hyvä tila, johon lisätä curry ja antaa sen kiehua öljyssä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Kaffir lime -lehdistä irroitetaan kova ranka ja lehdet leikataan ohuiksi suikaleiksi. Kanat sekoitetaan curryyn joukkoon ja lisätään sokeri sekä silputut Kaffir-limen lehdet. Ja curry on valmista nautittavaksi riisin ja paistettujen vihannesten kera. Jos maku on liian tulinen, sitä voi loiventaa lorauksella kermaa tai kookosmaitoa.

Paistetut vihannekset
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
10 cm pätkä kesäkurpitsaa
6 herkkusientä
6 nuppua parsakaalia
1/4 dl ruokaöljyä
2 rkl thaimaalaista soijapapukastiketta
2 rkl osterikastiketta

Valkosipulinkynsi kuoritaan ja viipaloiseen ja vihannekset kuoritaan ja pilkotaan sopiviksi suupaloiksi. Isossa kattilassa kuumennetaan noin litra vettä kiehuvaksi. Vihannekset kaadetaan veteen ja kuumennetaan kunnes vesi kiehahtaa uudelleen. Vihannekset kaadetaan lävikköön, huuhdellaan jääkylmällä vedellä ja lopuksi ravistellaan lävikössä kuiviksi. Öljy kuumennetaan wokissa. Lisätään valkosipulit ja annetaan ruskistua hetki. Lisätään vihannekset ja wokataan hetki. Lisätään kastikkeet ja sekoitetaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...