Sitruunainen kesäkurpitsakakku


Olemme suuria porkkanakakun ja punajuurikakun faneja, ja sen vuoksi sitruunaisen kesäkurpitsakakun resepti osui ja upposi. Tätä oli pakko kokeilla. Kakun koostumus oli ihanteellisen kostea ja samettinen ja maku erinomainen - tosin käyttämämme oliiviöljy olisi voinut olla laadukkaampaa. Taikinasta puski läpi hienoinen karvaus. Öljyjen mauissa on todella suuria eroja - parhaan löytää maistamalla.

Sitruunainen kesäkurpitsakakku
200 g kesäkurpitsaa (4 dl raastettuna)
2 tl raastettua sitruunankuorta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
0,25 dl vaaleaa muscovadosokeria
1,5 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl pinjansiemeniä

Uuni laitetaan lämpiämään 175 asteeseen. Kakkuvuoka (1,6 dl vetoinen) voidellaan ja jauhotetaan.

Taikina valmistellaan kuorimalla kesäkurpitsa, raastamalle se ja sitruunankuori hienoksi raasteeksi ja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan kulhossa vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Jauhoseos ja öljy sekoitetaan varovasti joukkoon. Lisätään kesäkurpitsa- ja sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja pinjansiemenet taikinaan. Kakkutaikina kaadetaan vuokaan ja laitetaan uunin alatasolle. Kakku on valmis noin 50 minuutin kuluttua. Kypsyyden voi tarkistaa tulitikulla.

Kakun annetaan jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista. Kakun annetaan jäähtyä vuokan alla, jotta kosteus ei haihdu. Kakku säilyy reseptin mukaan hyvänä huoneenlämmössä jopa viikon.

Tarjoilimme kakun kermavaahdon ja omenahillon kera.

Kreikkalaishenkinen kanaburgeri grillissä




Säätiedotus tiedotti, että eilen oli lämpimämpää kuin kertaakaan viime kesänä. Ensimmäinen kuuma päivä houkutteli ihmiset puistoihin ja tyhjensi kaupat makkarasta, lihasta ja oluesta. Kun illansuussa vihdoin maltoimme lähteä puistosta, kirvojen ja koivun mahlan peitossa, kaupan hyllyt olivat tyhjillään ja kotimainen grillikausi oli aloitettava niillä tuotteilla, mitä oli saatavilla. Tuloksena syntyi kreikkalaishenkinen kanaburgeri, joka runsaudellaan räjäytti makuaistin.

Kreikkalaishenkinen kanaburgeri
8 reilua viipaletta maalaisleipää
4 kanan rintafilettä
1 pkt fetajuustoa
2 punaista paprikaa
rucolaa
4 tl dijonsinappia

Tomaattisalsa
4 tomaattia
1 iso punasipuli
1 valkosipunlinkynsi
1 rkl pieniä kapriksia
1 tl hunajaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Jogurttikastike
2 dl kreikkalaista, maustamatonta jogurttia
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
Sillä aikaa kun grilli kuumenee valmistetaan salsa ja jogurttikastike ja valmistellaan grillattavat. Tomaatit halkaistaan, pehmeä ja vetinen osa kaivetaan pois ja tomaatin liha kuutioidaan pieniksi. Tomaatit voi jaksaessaan kaltata. Valkosipulinkynsi ja punasipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Tomaatti, sipulit, kaprikset, hunaja, oliiviöljy ja mausteet sekoitetaan kulhossa ja laitetaan jääkaappiin maustumaan. Jogurtti maustetaan hienonnetulla valkosipulilla, paprikalla, suolalla ja pippurilla ja laitetaan niin ikään jääkaappiin. Paprikat pestään ja leikataan viiteen isoon kappaleeseen, feta valutetaan ja viipaloidaan ja kanat nuijitaan kevyesti litteämmiksi.

Kanat ja paprikat laitetaan ensin grillaantumaan. Kun paprikat alkavat pehmetä ja niiden kuori kuoriutua pois, ne voidaan siirtää folion päälle, jolloin ei ole vaaraa hiilille tippumisesta. Fetajuustot voi myös laittaa folion päälle lämpenemään. Kun kanat alkavat olla kypsiä, leiville annetaan nopeasti lämpöä ja väriä.

Burgeri kootaan seuraavasti: leipä, dijonsinappi, rucola, kana, paprika, juusto, tomaattisalsa, jogurttikastike ja leipä. Maistuu hyvälle oluen tai pinot noirin kanssa.

Devil's food cake eli syntisen hyvä suklaakakku




Syntisen hyvä suklaakakku on täyttä tavaraa. Tuhti suklaapohja raidoitetaan vadelmilla ja täyteläisellä mascarponejuustolla. Meidän versio on tietenkin eestiläistetty hapukoorella ja kohupiimällä. Glorian ruoka & viini -lehden mukaan tämän kakun resepti on synytyn Yhdysvalloissa sata vuotta sitten vastineeksi vaalealle Angel's food cakelle.

Vadelmainen suklaakakku
Pohja
100 g tummaa suklaata
4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaakaojauhetta
4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
200 g hapukoorta tai ranskankermaa
1 dl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl kiehuvan kuumaa vettä

Täyte
400 g kohupiimää tai rahkaa
250 g mascaronejuustoa
4 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl vadelmakastiketta
200 g vadelmia

Kostutus
1/2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
300 g marjoja
1,5 dl vettä
3 liivatelehteä

Tarjoiluun
Vadelmakastike (ohje alla)
Kakkupohjan voi valmistaa jo etukäteen ja täyttää sen juuri ennen tarjoilua.

Uuni lämmitetään 175 asteeseen, ja voidellaan 18 cm irtopohjavuoka rypsiöljyllä. Pohja valmistetaan sekoittamalla kuivat aineet kulholssa, johon lisätään kananmunat, hapukoor, öljy ja viinietikka. Taikina sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään kuuma vesi ja sekoitetaan. Taikina kaadetaan vuokaan ja kakkua paistetaan uunin keskitasolla noin 1 t 15 min. Kypsyyden voi tarkistaa tulitikulla. Pohjan kuuluu olla muheva, ja tikkuun jäädä kosteita kakkumuruja.

Kypsä kakku peitetään heti foliolla ja annetaan jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Kakku kumotaan ja kääritään kokonaan folioon, jotta se ei kuivu. Kakun annetaan jäähtyä noin 2,5 tuntia ennen täyttämistä.

Täyte valmistetaan sekoittamalla kohupiim, mascarpone, sokerit ja 3/4 dl vadelmakastiketta kulhossa. Lopuksi sekoitetaan vadelmat joukkoon.

Kakkupohja leikataan kolmeen kerrokseen, joista alin nostetaan kakkuvadille. Pohja kostutetaan vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Pohjalle levitetään reilu kerros täytettä ja nostetaan seuraava kerros päälle, kostutetaan, täytetään ja nostetaan kansi päälle.

Liivatelehdet laitetaan likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vesi kiehautetaan ja kuivaksi puristetut liivatteet liotetaan veteen. Marjat asetellaan kakun päälle. Marjat kiillotetaan vähän jäähtyneellä, mutta ei jähmettyneellä liivatevedellä.

Vadelmakastike
500 g vadelmia
1,5 dl hyytelösokeria

Vadelmia keitetään kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat soseutuneet. Jos vatut meinaavat palaa pohjaan, sekaan voi laittaa pari ruokalusikallista vettä. Vadelmat painellaan siivilän läpi ja siemenetön sose kaadetaan takaisin kattilaan. Lisätään sokeri ja keitetään, kunnes sokeri on liuennut. Kastike tarjotaan jäähtyneenä suklaakakun kanssa.

Jani siga ei ole lahti!



Suosikki ostospaikkamme, Nömmen torin siisti ja sympaattinen kauppahalli paloi. Palon syttymisen syytä ei tiedetä. Suru on suuri. Jani siga ei ole lahti!

Muistoksi pari viimeisellä torireissulla löydettyä aarretta: kotoinen omenamehu ja valkosipulisuklaa. Suoraan tuottajalta molemmat, tietenkin.

Kylmä tomaatti-kookosmaitokeitto ja kiluleivät tillipestolla




Veimme pienen palan Suomea Viroon ja pidimme ystävillemme Tallinnan kodissa lähestulkoon autenttiset vappujuhlat. Juhlallisuudet alkoivat virallisella osuudella Kreutzwaldin patsaan lakituksella Kadriorgin puistossa ja jatkuivat kotibileillä, joissa tarjoiltiin tomaattikeittoa, välimerellistä perunasalaattia, mehukkaita ja lihaisia tuoremakkaroita, piparjuurituorejuustolla siveltyjä graavilohileipiä ja tillipestolla maustettuja kiluleipiä. Kilut ovat pikkukaloja, ei sillejä eikä silakoita, nimi lienee suomeksi kilohaili. Eestissä kiluja syödään mustanleivän ja viinan kanssa. Jälkkäriksi oli syntinen suklaakakku kohupiim-täytteellä, tietenkin!

Kylmä tomaatti-kookosmaitokeitto

2 salottisipulia
750 g tomaatteja kaltattuna (2 tlk Mutti-tomaatteja)
3 hapanta omenaa
2,5 dl vettä
1 prk kookosmaitoa
1 tl cayene-pippuria
suolaa

mustapippuria myllystä

Päälle

2 avomaakurkkua
1 pieni punasipuli
150 g paahdettuja suolapähkinöitä
tupsu tuoretta minttua

1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria

Sipuli kuoritaan ja hienonnetaan ja kuullotetaan kattilassa tilkassa öljyä. Omena kuoritaan ja lohkotaan ja lisätään sipulin joukoon. Käännellään hetki ja lisätään tomaatit, vesi ja mausteet. Keittoa keitellään noin 15 minuuttia, kunnes omena on täysin pehmeää. Keitto nostetaan hetkeksi liedeltä ja soseutetaan. Lisätään kookosmaito ja tarkistetaan maku. Keitto kylmennetään jääkaapissa esimerkiksi yön yli.


Kurkut kuoritaan ja vetiset siemenosat poistetaan ja loput kuutioidaan pieniksi kuutioiksi. Punasipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Suolapähkinät rouhitaan karkeasti ja minttu hienonnetaan. Ainekset sekoitetaan keskenään ja ripotellaan kylmän keiton päälle.

Kiluleivät
kiluja (tai sillejä/silakoita)
ruisleipää
rucolaa
kalalientä

Tillipesto
1 ruukku tilliä
100 g pinjansiemeniä
100g parmesaaniraastetta
2 anjovisfileetä
1 kynsi valkosipulia
n. 1/4 dl oliiviöljyä
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Tillipesto valmistetaan soseuttamalla kaikki muut pestoainekset, paitsi hapukoor, tiukaksi ja tasaiseksi massaksi. Pesto sekoitetaan hapukooreen.

Leivät kostutetaan kalaliemellä. Ne voidellaan ensin paksulla pesto-hapukoorkerroksella, päälle asetellaan kilut tai muut kalat ja koristellaan rucolalla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...