Arabialaista taikaa: täytetyt kibbeh-pyörykät, korianterihöystö ja leipäsalaatti





Kartutimme keittokirjastoamme kirjamessuilla Chef Ramzin Arabialainen keittiö -kirjalla, jossa on upeita lempeän mausteisia reseptejä muun muassa lampaasta, bulgurista, kikherneistä sekä erilaisista pähkinöistä ja siemenistä. Nyt kun epäonnisen Egyptin matkan ruokakokemukset alkavat unohtua, pystyimme taas nauttimaan täysin aistein arabialaisesta illallisesta: lampaanlihasta ja bulgurista pyöritetyistä kibbeh-pyöryköistä, korianterihöystöstä, sitruunalla ja yrteillä maustetusta raikkaasta salaatista paksun maustamattoman jogurtin kera.

Täytetyt kibbeh-pyörykät
250 g bulguria
500 g lampaan jauhelihaa
1 raastettu sipuli
suolaa
mustapippuria
3 rkl hienonnettua keltasipulia
1 dl oliiviöljyä
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
1 tl kuminaa
ripaus muskottipähkinää

Korianteri-valkosipulihöystö
4 valkosipulinkynttä
1 ruukku korianteria
kourallinen pinjansiemeniä
öljyä paistamiseen

Tarjoiluun
Maustamatonta turkkilaista jogurttia

Bulguuri laitetaan likoamaan noin 15 minuutiksi kylmään veteen. Sipuli raastetaan tai jauhetaan hienoksi ja sekoitetaan jauhelihan ja liotetun, kuivaksi puristetun bulguurin joukkoon. Kananmuna rikotaan ja sekoitetaan taikinan joukooon. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Sopivan suolan voi maistaa paistamalla pienen koepullan.

Täyte valmistetaan sekoittamalla heinonnettu keltasipuli ja mausteet. Lihapullataikinasta pyöritellään reilun kokoisia pullia, joiden keskelle painetaan kuoppa, johon laitetaan nokare täytettä ja painellaan umpeen.

Kibbeh-pyörykät paistetaan ensin pannulla voissa pinnoiltaan ruskeiksi ja sitten kypsytetään 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Korianterihöystö valmistetaan hienontamalla valkosipuli ja silppuamalla korianteri. Pannulla kuumennetaan tilkka öljyä, jossa kuullotetaan ensin valkosipuli ja sitten lisätään hieman veitsellä murskatut pinjasiemenet ja lopuksi silputtu korianteri. Höystö kaadetaan valmiiden kibbeh-pyöryköiden päälle.

Tarjoillaan turkkilaisen jogurtin ja leipäsalaatin kera.

Leipäsalaatti
2 tomaattia
10 cm pätkä kurkkua
5 retiisiä
½ ruukkua tuoretta minttua
½ ruukkua tuoretta kynteliä
1 salaattisipuli
1 paahdettu pitaleipä
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu

Tomaatit ja kurkut pilkotaan ja niistä poistetaan vetiset siemenet. Lisätään joukkoon viipaloitu retiisi, suikaloitu sipuli ja silputut yrtit. Oliiviöljy ja sitruuna sekoitetaan kastikkeeksi, joka valutetaan salaatin joukkoon. Paahdettu pitaleipä suikaloidaan ja laitetaan krutonkien tapaan salaatin pinnalle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...