Makea porkkanapiiras


Syksyn juuresteemaan sopiva jälkiruoka löytyi samaisesta lehdestä. Murotaikinan valmistin itse, koska kauppareissuun olisi mennyt kauemmin kuin taikinan tekemiseen kaapista löytyvistä aineista. Myös porkkanasoseen keitin itse, vaikka ohjeessa neuvottiin käyttämään Pirkkaa. Ehkä Pirkalla on joku hyvä niksi kiinteään ja maukkaaseen porkkanasoseeseen, sillä omastani tuli vähän vetistä. Kippasin porkkanasoseen sekaan kohumpiimää kerman sijaan, mikä pelasti täytteen ja lopputuloksesta tuli sittenkin onnistunut.

Porkkanapiiras

Muropohja
150 g voita
75 g sokeria
1 keltuainen
200 g vehnäjauhoja

Täyte
300 g porkkanasosetta
1 ½ dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
½ tl muskottipähkinää
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
2 kananmunaa
2 dl kohupiimää tai maitorahkaa

Päälle:
pekaanipähkinöitä

Voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi. Lisätään keltuainen ja vatkataan tasaiseksi. Lisätään vehnäjauhot puuhaarukalla varovasti sekoittaen. Taikinaa ei saa vatkata tai vaivata, jotta siitä ei tule sitkeää. Taikina painellaan piirasvuoan pohjalle ja sen päälle levitetään folio. Piiraan reunoille, folion päälle kaadetaan kuivia herneitä tai vaikka riisiä painoksi. Piiraspohjaa esipaistetaan 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Porkkanasose maustetaan fariinisokerilla, kanelilla, vaniljasokerilla, muskottipähkinällä, neilikalla ja inkiväärillä. Kananmunat rikotaan kulhoon ja niiden rakenne vatkataan rikki esim. haarukalla. Kananmunat ja maitorahka ja sekoitetaan tasaiseksi. Täyte kaadetaan esipaistetun pohjan päälle ja piiraan pintaan painellaan pekaanipähkinöitä. Paistetaan 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Tarjoillaan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...