Lanttu pok pok eli thaimaalainen som tam -salaatti lantusta



Kuntosalin avajaisjuhlissa tarjottu som tam, eli tulinen thaimaalainen papaijasalaatti, sai suffer fest -spinningin jälkeen hien virtaamaan. Pää hehkui kuin chilipalko ja vastapesty tukka kostui uudelleen. Mutta hyvää oli! Niin hyvää, että oli pakko kokeilla reseptiä heti kotona.

Opimme kokilta myös niksin, että vihreän papaijan, jota on Suomessa hankala saada käsiin, voi korvata kotimaisella lantulla, jota puolestaan saa jokaisesta perusmarketista. Hän kertoi, että juuri tästä syystä monissa Suomen thaimaalaisissa ravintoloissa papaijasalaatti tehdään lantusta.

Som tam salaattia kutsutaan toisinaan nimellä papaya pok pok! Salaatin foneettinen nimi tulee kivihuhmareesta, missä salaatti nuijitaan meheväksi.

Lanttu pok pok!
600 g lanttua
3 porkkanaa
2 chilipalkoa
4-6 valkosipulinkynttä
8 kirsikkatomaattia
2 limen mehu
4 rkl kalakastiketta
3 rkl ruokosokeria
4 rkl suolapähkinöitä

Lanttu ja porkkanat kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Chilit halkaistaan ja niistä poistetaan siemenet ja valkoinen osa, johon siemenet ovat kiinnittyneet. Chilit ja kuorittu valkosipuli murskataan huhmareessa. Lisätään joukkkoon kalakastike, halkaistut tomaatit ja limen mehu. Lopuksi lisätään sokeri ja sekoitetaan, kunnes sokeri on liuennut. Raaste sekoitetaan liemen joukkoon painellen ja käännellen niin, että porkkana ja lanttu maustuvat. Lisätään suolapähkinät ennen tarjoilua. Maistuu hyvältä sticky ricen eli tahmean riisin, kalapullien tai kanapullien (kuvassa) kera.

Thaimaalaiset kanapullat

350 g kanajauhelihaa
1 dl kookoskermaa
3 rkl korppujauhoja
2 tl kalakastiketta
tuoretta, silputtua korianteria
1 tl jauhettau inkivääriä
ripaus chiliä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Korppujauhot sekoitetaan kookosmaitoon ja annetaan turvota hetki ja sekoitetaan sitten jauhelihan kanssa. Taikina maustetaan kalakastikkeella, korianterilla, inkiväärillä, chilillä, suolalla ja pippurilla. Taikinasta pyöritellään pieniä pullia, jotka paistetaan kypsiksi joko kuumasssa öljyssä paistinpannulla tai uunissa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...