Kuorrutus:
30 g voita
1,8 dl tummaa ruokosokeria
2 tl tummaa rommia
3 suurta, kypsää banaania
Taikina:
4,2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
½ tl jauhettua muskottipähkinää
¼ tl suolaa
30 g voita tai leivontamargariinia
1,8 dl sokeria
2 munaa
1 tl tummaa rommia
2 tl vaniljasokeria
1,8 dl maitoa (mielellään täysmaitoa tai edes kevytmaitoa)
Uuni laitetaan kuumenemaan 180 asteeseen, ja voidellaan kakkuvuoka. Itse käytin irtopohjavuokaa, jonka rakosista kinuski valui ikävästi uunin pohjalle. Suosittelen perinteistä, umpinaista mallia.
Sitten leikataan banaanit pitkittäin ohuiksi siivuiksi ja ladotaan vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kuorrutuksen ainekset mitataan paistinpannulle ja kuumennetaan lempeällä lämmöllä kinuskimaiseksi seokseksi, joka valutetaan vuokaan banaanien päälle. Käytin voita hieman reilummalla kädellä, liekö se syynä täytteen valumiseen?
Jauhot, leivinjauhe, kaneli, muskotti, vaniljasokeri ja suola mitataan ja sekoitetaan. Pehmennyttä voita ja sokeria vatkataan sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista (noin 3 min). Munat lisätään yksitellen hyvin vatkaten. Sitten rommi. Ja sen jälkeen kuivat aineet ja maito vuorotellen, tasaiseksi sekoittaen. Tässä vaiheessa ohjeessa vatkataan edelleen sähkövatkaimella pienemmällä teholla, mutta minä siirryin puuhaarukkaan. Taikina lusikoidaan banaanien päälle.
Kakkua paistetaan kunnes pinta on kauniin ruskea, ja kakku irtoilee vuoan reunoista noin 40–45 minuuttia. Meidän uunissa kakku vaati paistamista 50 minuuttia. Kypsän kakun annetaan vetäytyä noin 5 minuuttia, jonka jälkeen se kumotaan lautaselle. Pari banaania tarttui vuoan pohjalle, mutta sain ne taputeltua nätisti takaisin omille paikoilleen. Kakku maistui hyvältä lämpimänä vaniljajäätelön kera sekä seuraavana päivänä ihan sellaisenaan.