Napoleon-leivos (Napoleoni kook)





Tallinna ja koko Viro on täynnä erinomaisia kahviloita, joissa on upea kakkuvalikoima. Valikoimaan kuuluu usein lehtevä Napoleoni kook, joka tarjoillaan kirpeiden karpaloiden tai puolukoiden kera. Löysin Ylen sivuilta tiedon, jonka mukaan leivoksella ei ole mitään tekemistä Napoleon Bonaparten kanssa, vaikka nimestä kieltämättä saa sen vaikutelman. Napoleon-leivos tunnetaan myös nimellä Millefoglie eli vapaasti käännettynä tuhatlehti. Artikkelin mukaan leivoksen nimi juontuu sen kotikaupungista, Italian Napolista. Ranskankielinen "napolitain"-sana (napolilainen) muuntui pikkuhiljaa muotoon Napoleon.

Napoleon-leivos (Napoleoni kook)
pohja
1 muna
1 1/4 dl hapukoorta (ranskankerma käynee myös)
120 g voita
3/4 tl suolaa
1/3 tl ruokasoodaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja

täyte
4 1/2 dl täysmaitoa
1 1/4 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 sitruunan raastettu kuori
3 rkl Galliano-likööriä
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
75 g voita

tarjoiluun
karpaloita tai puolukoita sekä ripaus sokeria

Pohjataikina valmistetaan vatkaamalla ensin munat ja huoneenlämpöinen voi tasaiseksi ja lisäämällä seokseen hapukoor, jonka ei myöskään kannata olla ihan jääkaappikylmää, jotta voi ei jähmety ja paakkuunnu. Sooda mitataan ruokalusikkaan ja kaadetaan päälle teelusikallinen etikkaa. Etikan ja soodan annetaan reagoida keskenään ja seos lisätään taikinaan, kun pahin kuohunta on ohi. Lisätään suola ja jauhot ja sekoitetaan tasaiseksi. Jauhoja lisätään, kunnes taikina on kimmoisaa eikä se tartu enää reunoihin. Taikina kiedotaan muovikelmuun ja laitetaan jääkaappiin lepäämään ainakin 30 minuutiksi.

Täytteen maidosta noin puolet kuumennetaan paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi. Levyn lämpöä lasketaan hieman, jotta maito ei kiehu ja pala pohjaan. Keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, lisätään jauhot ja kylmä maito. Seos lisätään kuuman maidon joukkoon koko ajan vispaten. Seosta kuumennetaan koko ajan sekoittaen, kunnes se muuttuu paksuksi ja tasaiseksi kiisseliksi. Kattila nostetaan liedeltä ja kuutioitu voi lisätään kuumaan kastikkeeseen ja sekoitetaan, kunnes voi on sulanut kiisseliin. Kiisseli maustetaan raastetulla sitruunankuorella, Gallianolla ja muskotilla. Kastikkeen annetaan jäähtyä pohjien paistamisen ajan.

Uuni laitetaan kuumenemaan 225 asteeseen. Taikina jaetaan 6-8 osaan riippuen siitä kuinka korkean tai laakean kakun haluaa rakentaa. Palat kaulitaan mahdollisimman ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Yhden levyn voi jättää vähän pienemmäksi ja tehdä siitä kakun koristelun.

Levyt nostetaan yksi tai kaksi kerrallaan leivinpaperilla päällystetylle pellille ja pistellään niihin haarukalla reikiä. Jos reiät unohtuvat, kakkulevyn pinta kupruilee ja kakun kokoaminen on mahdotonta. Pohjia paistetaan noin 5 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja kullankeltainen. Pohjat palavat helposti, joten tässä vaiheessa ei kannata touhuta muuta vaan pysyä aivan uunin vieressä! Viimeisen, koristeluun tarkoitetun levyn voi antaa ruskistua kunnolla, jotta kuorrutuksesta tulee rapea.

Kakku kootaan levittämällä jäähtynyttä kastiketta pohjalle, nostamalla uuden levyn päälle, levittämällä taas kastiketta ja niin edelleen, kunnes kaikki muut paitsi se vähän ruskeampi koristelevy on koottu monikerroksiseksi kakuksi. Koristelevy murustellaan kaulimella tai käsin pinnalle viimeisen kastikekerroksen päälle.

Kakku nostetaan jääkaappiin vetäytymään vähintään kolmeksi tunniksi. Epätasaiset reunat leikataan suoriksi ja kakku leikataan neliönmallisia annospaloiksi. Kakkupala tarjoillaan kirpeiden karpaloiden tai puolukoiden kera. Karpaloita tai puolukoita voi vähän survoa haarukoilla ja lisätä joukkoon ripaus sokeria.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...