Hitaasti kypsytetty hirvipata
n. 1 kg hirven paistia
Marinadi:
3 dl tummaa olutta
1 dl ruokaöljyä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl kuivattua timjamia
5 katajanmarjaa
merisuolaa
mustapippuria
Pata:
15 g voita
vettä
3 rkl riistafondia
3 isoa keltasipulia
2 prk smetanaa tai ranskankermaa
Ensin hienonnetaan valkosipuli ja murskataan katajanmarjat. Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään ja liha laitetaan marinoitumaan yön yli.
Hirvipalat nostetaan ja pyyhitään marinadista ja niistä poistetaan kalvot ja rustot. Valurautapannu kuumennetaan erittäin kuumaksi ja sulatetaan voi. Hirvipalat käytetään nopeasti pannulla, jotta pinnat sulkeutuvat ja lihasnesteet eivät valu ulos. Lihoja ei ole tarkoitus kypsentää tässä vaiheessa.
Sipulit lohkotaan isoiksi lohkoiksi. Ne ja hirvipalat nostellaan kannelliseen pataan tai paistopussiin ja kaadetaan noin 2 dl marinadia päälle. Lisätään vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kansi tai pussi suljetaan ja pata laitetaan 100-asteiseen uuniin noin 3–4 tunniksi muhimaan.
Marinadi:
3 dl tummaa olutta
1 dl ruokaöljyä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl kuivattua timjamia
5 katajanmarjaa
merisuolaa
mustapippuria
Pata:
15 g voita
vettä
3 rkl riistafondia
3 isoa keltasipulia
2 prk smetanaa tai ranskankermaa
Ensin hienonnetaan valkosipuli ja murskataan katajanmarjat. Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään ja liha laitetaan marinoitumaan yön yli.
Hirvipalat nostetaan ja pyyhitään marinadista ja niistä poistetaan kalvot ja rustot. Valurautapannu kuumennetaan erittäin kuumaksi ja sulatetaan voi. Hirvipalat käytetään nopeasti pannulla, jotta pinnat sulkeutuvat ja lihasnesteet eivät valu ulos. Lihoja ei ole tarkoitus kypsentää tässä vaiheessa.
Sipulit lohkotaan isoiksi lohkoiksi. Ne ja hirvipalat nostellaan kannelliseen pataan tai paistopussiin ja kaadetaan noin 2 dl marinadia päälle. Lisätään vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kansi tai pussi suljetaan ja pata laitetaan 100-asteiseen uuniin noin 3–4 tunniksi muhimaan.
Hitaasti muhimalla lihasta tulee ylikypsää ja mureaa. Kun liha on kypsää, pata otetaan uunista ja keitinliemi kaadetaan toiseen kulhoon. Padan pohjalle voi jättää noin 1-2 dl lientä. Lisätään smetana ja sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään lientä tarvittaessa.
Hirvipata sopii hyvin perunamuusin ja pihlajamarjahyytelön kanssa nautittavaksi. Minulla on tapana survoa keitetyt perunat siivilän läpi, notkistaa maidolla ja maustaa voilla, suolalla ja muskotilla. Pihlajanmarjahyytelön ohje löytyy edellisestä merkinnästä.