Masala dosat




Digi-digi-digi...laulaa suosittu intialainen poptähti ja me pompimme innoissamme keittiössä ja kokkaamme masala dosia eli eteläintialaisia täytettyjä lettuja. Dosat ovat tyypillistä Tamil Nadun maakunnan purtavaa. Niitä saa jokaisen kylän ja kaupungin jokaisesta ravintolasta ja katukioskista. Lettusia syödään aamiaiseksi, lounaaksi ja välipalaksi eritavoin täytettyinä. Suurin osa tamileista on kasvissyöjiä ja suosituin täyte on masala eli vahvasti maustettu perunapohjainen kasviscurry. Lämpimät, aromikkaat mausteet ja valmiit dosa-taikina-ainekset olivat tuliaisia lomamatkalta.

Masala dosat

1 pussi dosa-jauhoseosta (semolina, riisijauho, vehnäjauho, suola, kumina)
saman verran vettä

Täyte
1 iso sipuli
2-3 perunaa
0,5 dl kookoshiutaleita
2 tl kuminansiemeniä
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 vihreä chili tai jalapeno
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 rkl currya tai garam masala-sekoitusta
1 tl kanelia
2 tl kurkumaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl suolaa
0,5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
1 tlk kikherneitä
1 dl pakasteherneitä
minttua ja korianteria silputtuna

Perunat kuoritaan ja pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Sipulit hienonnetaan ja kikherneet valutetaan ja huuhdellaan.

Kookoshiutaleet paahdetaan kuumalla pannulla kullanruskeiksi (noin 2 min) ja siirretään kulhoon odottamaan. Sitten pannulle laitetaan kuminan- ja sinapinsiemenet ja paahdetaan pari minuuttia kunnes siemenet poksuvat. Siemenet laitetaan myös kulhoon odottamaan.

Valkosipuli, chili, inkivääri, curry, kaneli, kurkuma ja korianteri jauhetaan sauvasekoittimella veden ja öljyn kanssa tasaiseksi massaksi. Massa kaadetaan pannulle ja annetaan porista kasaan miedolla lämmöllä pari minuuttia. Seokseen lisätään hienonnettu sipuli ja viiden minuutin paistelun jälkeen myös perunakuutiot ja paahdetaan vielä noin 5-10 minuuttia. Sen jälkeen lisätään kikherneet ja tilkka vettä, jos seos tuntuu kovin kuivalta. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä. Lopuksi täytteeseen lisätään jäiset pakasteherneet, kookoshiutaleet ja yrtit ja keitetään kunnes herneet ovat lämpimiä (noin 3 min).
Täytteen kypsyessä voi valmistaa dosa-taikinan sekoittamalla jauhot ja veden. Taikinan annetaan turvota muutama minuutti ennen kuin siitä paistetaan kuumalla pannulla kauniin kullanruskeita ja ohuita lettuja.

Letut täytetään perunacurrylla ja tuloksena on herkulliset masala dosat. Intiassa dosat nautitaan valkoisen kookoskastikkeen kanssa. Me höystimme ne suomalaisittain kermaviilillä ja raejuustolla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...