Kohukkeet


Kohupiim on eestiläistä maitorahkaa. Sen koostumus ja maku on täyteläisen samettinen suomalaiseen hieman karvaampaan ja tiiviimpään versioon verrattuna. Kohupiim on raaka-aineena monikäyttöistä ja ravitseva. Kohupiim on mielestäni niin hyvää, että tämä luonnollinen maataloustuote pitäisi nostaa maailman tietoisuuteen ja hienoimpien raaka-aineiden joukkoon.
Helpoin tapa nauttia kohupiimää ovat kohukkeet eli jänksut (jänks=jänis) eli pienet suklaakuorrutetut rahkapatukat, joita löytyy eri makuisina kaikista eestiläisistä maitohyllyistä. Ja nykyään myös Lauttasaaren K-supermarketista! 40 grammaisen patukalla voi herkutella suht hyvällä omalla tunnolla, sillä siinä on vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin esimerkiksi suklaassa. Rahkasta saa myös proteiinia. Sokeria on aika paljon, mutta se tekee kohukkeista niin, niin hyviä.

Suurimpia valmistajia taitavat olla Tere ja Maag piimatöötus, joka valmistaa Jänksuja. Omia suosikkejani ovat Bono ja Mumu. Bono Luxuries -sarjan pyöreissä luksuskohukkeissa on ohut keksi, sen päällä täyteläistä rahkaa ja isoja kirsikan tai mansikan molluskoita sekä ohut suklaakuorrute. Uusissa Bono-kohukkeissa on paksu ja pehmeä keksi, marmeladia ja rahkaa suklaakuorrutteen alla (kuvassa halkileikattuna).

Suosittelen myös Mumun kypsise (keksi) ja jöhvikas (karpalo) kohuketta. Rahkaan on Ben & Jerrymäisesti sekoitettu keksiä extratäyteläiseksi rahkaksi. Kohukkeen keskellä on kirpsakka hillosilmä. Ja koko komeus on kuorrutettu suklaalla. Raikkaampi versio on Mumu mustikka, jossa on tavallista kohupiimaa ja mustikkasilmä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...