Tattipelmenit


Tattisato pääsi illallisen päätähdeksi! Koko virossa vietetyn ajan olemme olleet venäläisen keittiön peruselementteihin kuuluvien pelmenien suurkuluttajia ja miettineet, että näitä pitäisi tehdä itse. Pienet taikinaan kätketyt lihanyytit ovat vaikuttaneet suurtöisiltä, ja niitä saa valmiina jokaisesta kuppilasta ja kaupan pakastealtaasta, ei tullut kokeiltua. Olimme kutsuneet ystäväpariskunnan illalliselle ja kun menua suunnitellessamme huomasimme uudessa Glorian ruoka & viini -lehdessä tattipelmenien ohjeen, tunsimme sopivan hetken koittaneen. Pelmenien valmistus oli aikaa vievää, muttei vaikeaa. Täytyy sanoa, että lopputulos jättää jopa Troika-ravintolan kotusat pelmenit varjoonsa.

Tattipelmenit
taikina
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa

täyte
0,5 l hienonnettuja herkkutatteja
50 g amerikanpekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
kananmuna voiteluun

keitinliemi
2 l lihalientä
8 maustepippuria
1-3 laakerinlehteä

lisäksi
smetanaa/hapukoorta

Aloitetaan taikinasta. Ainekset sekoitetaan keskenään pehmeäksi, kimmoisaksi taikinaksi. Pelmeni-taikinaa ei tarvitse vaivata, kuten italialaisten serkkujen eli raviolien taikinaa. Taikina laitetaan muovikelmuun ja jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Sitten tehdään täyte. Sienistä puhdistetaan roskat ja ne pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Sipuli ja valkosipuli hienonnetaan ja pekoni pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Sienistä haihdutetaan vesi kuumalla pannulla. Ne siirretään syrjään ja pekonipalat paistetaan rapeiksi omassa rasvassa. Sitten kuullotetaan sipulit. Lopuksi täytteen aineet sekoitetaan tasaiseksi mössöksi ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Taikina jaetaan kahteen osaan ja kaulitaan mahdollisimman ohuiksi levyiksi, joista otetaan juomalasilla kiekkoja (pienemmällä lasilla tulee kauniimpia). Jokaiselle kiekolle laitetaan teelusikallinen täytettä. Reunat sivellään vatkatulla kananmunalla ja painellaan kiinni ensin puolikuun muotoisiksi ja sitten nipistetään reunat kiinni ”korvaksi” (ks. kuva).

Pelmenit keitetään maustetussa lihaliemessä kypsiksi (noin 7 min). Pelkäsin, että korvat aukeavat keitettäessä ja täytteet valuvat ulos ja tarjoamme vieraillemme tattisoppaa, jossa on taikinamykyjä. Nipistelin pelmenejä vielä varmuuden vuoksi ennen keittämistä eikä yksikään auennut!

Pelmenit tarjoillaan keitinliemessä smetanan kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...