Pihlajanmarjahyytelö ja omenakompotti


Viikonloppuna vierailimme isoäidin luona ja saimme hänen puutarhastaan saaliiksemme pihlajanmarjoja ja hurjasti omenoita. Retkeilimme myös läheiseen metsään ja löysimme korikaupalla kantarelleja, herkkutatteja ja suppilovahveroita. Pihlajanmarjoista keitin Kotivinkin reseptiä mukaillen rommilla terästettyä hyytelöä lihan tai juustojen kanssa tarjottavaksi. Isoäidin hilloihin ja mehuihin erinomaisesti sopivista Sariola-omenoista syntyi kolme eriluontoista kompottia: ihastus, viettelys ja intohimo. Sienet ovat toistaiseksi syväjäässä odottamassa pääsyä risottoon ja ravioleihin.Pihlajanmarjahyytelö

1 l pihlajanmarjoja
2 dl vettä
250 g hyytelösokeria
4 cl konjakkia

Pihlajanmarjat laitetaan pakkaseen ainakin yhdeksi vuorokaudeksi. Pakastamisen jälkeen kovakuoriset marjat hilloutuvat paremmin. Jäiset marjat ja vesi laitetaan kattilaan ja keitellään miedolla lämmöllä, kunnes marjat ovat sulaneita ja pehmeitä. Marjojen rakenne rikotaan, ja niiden sekaan kipataan konjakki ja sokeri. Seosta keitetään sokeripaketin ohjeen mukaan eli noin 10 minuuttia. Kuuma hyytelö purkitetaan pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin (kattilaan vähän vettä, purkit veteen ja kiehautetaan). Kuumat purkit muodostavat tyhjiön, jossa hyytelö säilyy paremmin.

Vanilja-sitruuna-omenakompotti

1 l omenakuutioita (hapahkoa ja kiinteähköä lajiketta)
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
2 cl Galliano-likööriä

Omenakuutiot, sokeri, vaniljasokeri, sitruunankuori ja -mehu sekä Galliano kaadetaan (teflonpinnoitettuun) kattilaan. Kompottia keitellään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmeähköjä, mutta edelleen kuutioita. Kompotin voi nauttia kuumana tai kylmänä tai pakastaa talven varalle.

Rommi-rusina-omenakompotti

1 l omenakuutioita
1,5 dl sokeria
1 dl rusinoita
½ tl kanelia
2 cl tummaa rommia

Omenakuutiot, sokeri, rusinat, kaneli ja rommi laitetaan kattilaan. Kompottia keitellään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmeähköjä, mutta edelleen kuutioita.

Inkivääri-kaneli-neilikka-omenakompotti

1 l omenakuutioita
1,5 dl sokeria
½ cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa

Omenakuutiot, sokeri, inkivääri parina isona palana, kaneli, neilikka ja rommi laitetaan kattilaan. Kompottia keitellään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmeähköjä, mutta edelleen kuutioita. Inkivääripalat noukitaan pois ennen tarjoilua tai purkitusta, jotta kompotista ei tule kitkerää.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...