Sahrami-kala-äyriäispata


Julia & Julie -elokuvan inspiroimina tartuimme vispilöihin ja valmistimme herkullista kalapataa. Resepti, jota tässä mukailimme, löytyi Jamie Magazinesistä eli Jamie Oliverin promo&propagandajulkaisusta. Leffa oli niin innostava, etten tällä kertaa edes tuohtunut kyseisestä julkaisusta. Ja tunnustan, että kiitos Jamien, opin uuden tyylin tehdä kalapataa. Reseptissä nimittäin tehdään ensin kasvissosekeittomainen liemi, johon kalat ja simpukat lisätään.

Miehelleni erikoiskunniamaininta Gordon Bleu -tasoisesta kalankäsittelystä: kokonaisesta kuhasta tuli taitavissa käsissä kaksi virheetöntä, nahatonta fileetä!

Sahrami-kala-äyriäispata
ruokaöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
30 g porkkanaa
30 g juuriselleriä
30 g purjoa
1 tlk tomaatteja
½ punainen chili
2 tl fenkolinsiemeniä
ripaus sahramia
1 sitruunan kuori ja mehu
1 tl kanelia
1,5 dl valkoviiniä
1,5 l kalalientä (fondista tai liemikuutiosta)
5 anjovisfileetä
1 pieni kuha fileoituna ja paloiteltuna
500 g sinisimpukoita

tarjoiluun: hapukoorta tai smetanaa 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Ensin hienonnetaan chili (poista siemenet), sipulit ja kuutioidaan porkkana, selleri ja purjo. Paksupohjaisessa kattilassa tai kasarissa tilkka öljyä ja siinä kuullotetaan valkosipulit ja chili. Pannulle lisätään sipuli ja freesataan pehmeäksi, sitten lisätään porkkanat ja selleri ja annetaan karamellisoitua muutama minuutti ja lopuksi sekaan heitetään purjo. Kasviksia freesataan taas muutama minuutti. Lisätään valutetut ja lohkotut tomaatit, mausteet ja sitruunankuori. Pyöräytetään pannussa ja kaadetaan sekaan valkoviini. Seoksen annetaan kiehua, kunnes alkoholi on haihtunut. Lopuksi pannuun kaadetaan kalaliemi ja keitetään noin 10 minuuttia.

Keittopohja soseutetaan tasaiseksi sauvasekoittimella. Keitto kuumennetaan uudelleen ja siihen lisätään pakastesimpukat ja minuutin tai kahden päästä kuha- ja anjovispalat. Keitetään noin 4 minuuttia, kunnes kuhat ovat kypsiä. Keitto nautitaan valkosipulilla maustetun hapukooren tai smetanan sekä rapeakuorisen leivän kera.

PS. Voitteko kuvitella, että Jamie ei vaan kokkaa ja kirjoita keittokirjoja ja tee TV-ohjelmia, hänellä on oma keittiötarvikkeiden sekä kodinsisustussarjat, viinimyymälä, lasten tarvikkeita… Ja kuusi kertaa vuodessa ilmestyvässä lehdessä Jamie kokkaa ja promoaa keittokirjaansa, myy viinejä ja tyrkyttää tuotteitaan. Nerokasta markkinointia, mutta niin tuohduttavaa!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...