Kilu-voileivät
Wikipedian mukaan kilu eli kilohaili (Sprattus sprattus) on hyvin paljon silakkaa (räim) muistuttava sillin (heeringas) lähisukuinen kala. Se on hieman silakkaa pienempi ja viihtyy suolaisemmissa ja lämpimämmissä vesissä. Skandinaavien anjovis-niminen säilyke tehdään yleensä kilohailista. Ennen EU-säännöksiä tomaattikastikkeeseen säilöttyä kilohailia myytiin myös sardiinina, mutta nykyään säilykkeestä käytetään nimeä brisling, joka on kilohaili norjaksi ja tanskaksi.

Virossa kiluja nautitaan ruisleivän päällä pakastinkylmän vodka-snapsin kera. Meidän alkupalaleipämme on maustettu italialaisvaikutteisella tillipestolla ja kruunattu viiriäisen uppomunilla.

Kilu-voileivät
6 siivua ruisleipää (linkki ohjeeseen)
1 annos tillipestoa (linkki ohjeeseen)
24 kilufilettä eli mausteliemeen säilöttyä virolaista kilohailia
12 viiriäisen munaa
3 rkl viinietikkaa uppokeittämiseen
merisuolaa myllystä
tilliä koristeluun

Pesto valmistetaan ohjeen mukaan ja levitetään leiville tasaiseksi kerrokseksi. Kilut asetellaan rulliksi peston päälle. Viiriäisen munat uppokeitetään eli vesi kuumennetaan kiehuvaksi laakeassa kattilassa, lisätään viinietikka ja säädetään lämpö niin, että vesi poreilee kevyesti. Viiriäisenmunat rikotaan yksitellen lusikkaan ja kaadetaan varovasti veteen. Uppomuna pidetään kasassa ”keräämällä” lusikalla valkuaista kohti keskustaa. Kun munanvalkuainen on hyytynyt (keittoaika noin 2-3 minuuttia), uppomunat nostellaan vedestä reikäkauhalla lautaselle kuivumaan. Leivät leikataan kahtia ja jokaisen puolikkaan päälle laitetaan yksi halkaistu uppomuna, mauksi ripaus suolaa ja koristeeksi oksa tilliä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...