Rahkalettuset ja sienisalaattiTänä syksynä olemme viettäneet monta onnenhetkeä kirpeässä ilmassa, keltaisten lehtien keskellä sienikoreinemme ja -kirjoinemme sekä eväinemme. Tattien, suppiksien ja kanttiksien kaverina, uusina tuttavuuksina, noukimme talteen vaaleita orakkaita, haapa- ja kangasrouskuja. Teimme rouskuista Sienionni-kirjan suosituksen mukaan sienisalaattia ja paistoimme kaveriksi kohupiimästä rahkalettuja. Rahkaletuista tuli täyteläisiä, mutta esimerkiksi blineihin verrattuna terveellisemmällä tavalla täyttäviä, sillä vähärasvaiseen ja proteiinipitoiseen kohupiimään tarvitsee lisätä vain murto-osa blinien jauhosta ja rasvasta. Vähän jännitti syödä ensimmäistä kertaa uusia sieniä, joten valmistimme kaiken varalta lettujen päälle myös sillikaviaaria ja kaivoimme myrkytyskeskuksen numeron esiin. Sienisalaatti oli taivaallinen pari rahkalettusille eikä myrkytyskeskuksen numerolle ollut käyttöä.

Sienisalaatti
1 iso, hapan omena
2 suolakurkkua
1 punasipuli
1,5 dl rouskuja hienonnettuina, ryöpättyinä ja paistettuina
1 dl hapukoorta tai smetanaa
1 rkl dijon-sinappia
1 tl paprikaa
suolaa
pippuria

Omena ja sipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Suolakurkku pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Kastike sekoitetaan kulhossa lisäämällä hapukooreen sinappi ja mausteet. Omena, sipuli, kurkku ja sienet sekoitetaan kastikkeen joukkoon. Tarkistetaan maku ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Sillikaviaari
1 iso sillifile mausteliemessä
1 pieni punasipuli
1 kovaksi keitetty kananmuna
1 dl hapukoorta tai smetanaa

Punasipuli kuoritaan ja hienonnetaan, silli pilkotaan pieniksi paloiksi ja muussataan haarukalla, kananmuna hienonnetaan haarukalla. Silli, sipuli, kananmuna ja hapukoor sekoitetaan keskenään tahnaksi. Tarkistetaan maku. Silli on niin suolaista, että kaviaari ei yleensä muuta maustetta kaipaa.

Rahkaletut
500 g kohupiimää tai maitorahkaa
3 munaa
noin 1 dl maitoa
noin 1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
voita paistamiseen

Kohupiimää tai maitorahkaa notkistetaan hieman maidolla. Virolainen kohupiim on paljon pehmeämpää ja juoksevampaa kuin suomalainen maitorahka, joten kohupiimästä tehty taikina kaipaa vähemmän maitoa kuin maitorahkasta valmistettu. Munat lisätään kohupiimän ja maidon joukkoon hyvin vatkaten. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin ja seos lisätään taikinaan koko ajan sekoitellen. Hyvä taikina on paksua, mutta juoksevaa. Jauhojenkin tarve riippuu käytetystä pohjaraaka-aineesta. Lopuksi taikina maustetaan ripauksella suolaa ja hyppysellisellä sokeria. Suomalainen maitorahka on myös happamampaa kuin kohupiim, joten taikina tarvitsee sokeria, jotta happamuus ei puske läpi. Taikinan annetaan turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Parhaat lettuset paistuvat valurautaisessa lettupannussa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...