Talvikurpitsakeitto

Reseptikirjojen kurpitsa-asiat ovat aina pirtsakan oransseja. Miksi? Raakana kurpitsa on oranssia, mutta kypsyessä väri haalistuu. Pitäisikö käyttää etikkaa, kuten punajuurten kanssa? Tai ehkä kurpitsoja on useampia laatuja? Oli syy mikä tahansa, meidän oranssista luomukurpitsasta tuli iljettävän vihertävää, mutta fantastisen makuista, keittoa.

Talvikurpitsakeitto
oliiviöljyä vuoan voiteluun
noin 1 kg raakaa kurpitsaa siemenineen (josta noin puolet syömäkelpoista maltoa)
1 kokonainen valkosipuli
5 dl kasvislientä
2 reilua palaa vaaleaa leipää
2 dl kevytkermaa
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria

Tarjoiluun
4 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
ranskankermaa

Uuni kuumennetaan 250 asteeseen. Kurpitsa ja perunat kuoritaan ja lohkotaan reiluiksi paloiksi. Laakea uunivuoka voidellaan öljyllä Kurpitsa- ja perunalohkot sekä kokonainen valkosipuli laitetaan uunivuokaan ja kuumaan uuniin. Kasvisten annetaan paahtua noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lämpöä lasketaan noin 180 asteeseen. Kasviksen paahdetaan kypsiksi noin 30 minuuttia.

Paahdetut perunat ja kurpitsat siirretään kattilaan. Valkosipulit puristetaan ulos kuorista kattilaan. Lisätään kasvisliemi ja kuumennetaan keitellään pari minuuttia. Leivistä leikataan kuoret pois ja ne revitään keiton joukkoon. Keitto soseutetaan blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi ja samettiseksi. Lisätään kerma ja maustetaan hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kuumennetaan kiehumispisteeseen. 

Keittoannosten päälle voi laittaa nokareen ranskankermaa ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...