Japanilainen fondue

Japanilainen fondue ruotsalaisen reseptin mukaan Virossa Suomen itsenäisyyspäivänä. Perinteitä kunnioittaen jokaisella ikkunalla paloi kaksi kynttilää ja napitimme telkkarista linnanjuhlia alkupalasusheista nauttien. Linnanporukan siirtyessä tanssilattialle, siirryimme pöytään puuhastelemaan tikkujen, lihojen, nuudeleiden ja valtavien vihannesvatien pariin. Japanilainen fondue eroaa siitä tavallisesta (minkämaalainensenytsittenikinäonkaan) niin, että liemikin on syötävää. Siitä tulee ikään kuin mausteisen aromikas keitto, jossa on rapsakoita vihanneksia, nuudeleita ja lihaa. Jouduimme hiukan soveltamaan vihanneslautasta ja lihaa Nömmen torin valikoiman mukaan.

Japanilainen fondue
Liemi
1 dl japanilaista soijaa
1 dl riisiviinietikkaa (Rocca al Maren Prismasta löytyy ehtaa kamaa isossa pullossa ja todella edullisesti)
1,5 dl punaviiniä
7,5 dl lihalientä fondista
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
2 cm tuoretta inkivääriä
1 rkl ruokosokeria tai hunajaa

Tilpehöörit (ruokailijoiden määrän ja nälän mukaan)
retiisejä
porkkanoita
kiinankaaliaruskeita
siitakeeniä
mung-pavun ituja
parsakaalia
naudan entrecoteeta
riisinuudeleita

Chilikastike
3 rkl majoneesia
1 hapukoorta tai kermaviiliä
2 tl chilikastiketta

Chili halkaistaan, siemenet huuhdellaan pois ja leikataan siivuiksi. Valkosipuli ja inkivääri kuoritaan ja hienonnetaan. Nesteen mitataan fondue-pataan ja chili, valkosipuli ja inkivääri heitetään sekaan. Liemi kiehautetaan ensin liedellä ja siirretään vasta ennen tarjoilua lämmittimen päälle.

Vihannekset pilkotaan pieniksi, mutta helposti padasta ongittaviksi siivuiksi. Liha viipaloidaan ohuiksi, haarukaan sopiviksi paloiksi. Chilikastike valmistuu yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

Fondue nautitaan japanilaiseen tapaan laittamalla pataan kasviksia, sitten lihat haarukoissa ja lopuksi nuudelit, jotka kypsyvät parissa minuutissa. Kasvikset noukitaan lautaselle (reikä) kauhalla, mukaan vähän lientä, nuudeleita ja lihat juuri omaan makuun sopivan raakana tai kypsänä. Annos kruunataan chilikastikkeella.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...