Tartar-pihvi ja lihaseljanka






Reipas lenkki kuuran koristamassa luonnossa lumitähtien leijuessa hiljalleen maahan. Tartar-pihvi viiriäisen munalla, maalaisleipää, pakastinkylmää vodka-snapsia ja seljanka-keitto ja tumma olut. Aika täydellinen sydäntalven päivä. Nyt kun olisi karhunatalja, johon käpertyä ihailemaan takkatulta (tarvittaisiin myös takka ja tuli)!
Kun Suomessa puhutaan seljankasta, tarkoitetaan usein lohikeittoa, kun taas Virossa tämä venäläisen keittiön klassikko valmistetaan aina lihasta. Keiton periaate on sama kuin pyttipannun ja pizzan: jääkaappi tyhjennetään tähteistä. Tomaattipohjaiseen keittoon voi laittaa lenkkimakkaraa, mausteista tuoremakkaraa tai salamia, naudanlihaa, sianlihaa, savukunkkua tai kanaa tai mitä tahansa niiden yhdistelmää.

Tartar-pihvi
250 g lihaa, esim. naudanpalapaistia jauhettuna (riittää kahteen alkuruokapihviin)
1 sipuli
1 suolakurkku
1 iso valkosipulinkynsi
2 rkl Worchester-kastiketta
suolaa (merisuola antaa hyvän maun)
pippuria
4 viiriäisen munaa

Sipuli, suolakurkku ja valkosipuli hienonnetaan hienoksi silpuksi. Sipuli-, valkosipuli- ja kurkkusilppu, liha ja mausteet sekoitetaan kulhossa. Mukaan sekoitetaan kahden viiriäisen munan keltuainen. Massasta pyöräytetään kaksi palloa, jotka laitetaan pieniin kulhoihin tai vuokiin. Pihvin keskelle painetaan viiriäisen munan keltuinen kuoressaan. Tartar-pihvi nautitaan paahtoleivän tai maalaisleivän ja pakastinkylmän vodka-snapsin kera.

Lihaseljanka
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
150 g makkaraa
150 g savukinkkua
1 tlk tomaattimurskaa
5-7 dl vettä
2 pientä suolakurkkua
1/2 dl maustekurkun lientä
100 g mustia oliiveja
2 laakerinlehteä
1 lihaliemikuutio
1 rkl kuivattua timjamia
2 tl paprikajauhetta
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
pari oksaa tuoretta tilliä

Tarjoiluun: hapukoorta tai smetanaa

Sipuli ja valkosipuli silputaan ja porkkana kuutioidaan. Paksupohjaisessa kattilassa sulatetaan nokare voita ja siinä freesataan sipuli ja valkosipuli ja kuullotetaan porkkana. Mukaan lisätään kuutioitu makkara ja savukinkku. Kun sipuli ja porkkana ovat hieman pehmenneet ja makkara saanut lämpöä ja makua, lisätään tomaattimurska, vesi ja mausteet. Keiton annetaan kuplia hiljalleen noin 15 minuuttia. Suolakurkut hienonnetaan, oliivit viipaloidaan ja lisätään keittoon. Tarkistetaan maku. Lopuksi keittoon lisätään tuore tilli silputtuna ja tarjoillaan hapukoor-nokareen kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...