Herkkutattirisotto


Näitä herkullisia sienireseptejä tulee syksyn ja talven mittaan lisää, sillä meitä kohtasi todellinen sienionni. Onni ensinnäkin siksi, että palasimme sieniretkeltä korit, kassit ja taskut täynnä herkkutatteja, kanttarelleja ja rouskuja ja toiseksin siksi, että raikkaassa syksyisessä metsäsässä tuli hyvä mieli ja onni. Meistä tuli haperohöperöjä.

Ostimme viime viikolla Jens Linderin ja Pelle Holmbergin kirjan Sienionni, jossa on ohjeita sekä sienten tunnistamiseen että valmistamiseen todellisiksi gourmet-elämyksiksi. Kirjan avulla laajensimme kanttarelli-suppilavahvero-herkkutatti-repertuaariamme ruskotateilla sekä haapa- ja kangasrouskuilla. Osasta mahtavan aromikkaista, pähkinäisistä herkkutateista keitimme risottoa ja loput sienet käsittelimme Pellen ja Jensin innoittavien ohjeiden mukaisesti syksyn- ja talven varalle. Pelkästään herkkutateista tuli kolme kiloa pakastettavaa!

Tattirisotto
3 dl risottoriisiä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
25 g voita
2 dl valkoviiniä
1,8 l kasvislientä
4 dl tuoreita tatteja / 2 dl paistettuja, pakastettuja, sulatettuja tatteja
suolaa
pippuria
timjamia
1 dl raastettua parmesania

Sipulit kuoritaan ja hienonnetaan. Jos käytetään tuoreita tatteja, ne putsataan, pilkotaan ja freestaan voissa ja siirretään syrjään odottamaan. Voi sulatetaan kattilassa ja lisätään riisi, jota kuullotetaan hetki pannulla. Lisätään sipulit ja kuullotetaan vähän lisää. Lisätään 1 dl valkoviiniä ja kiehautetaan niin, että kuuma riisi imaisee maut. Lisätään kasvislientä, annetaan kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia lientä vähitellen lisäillen. Lisätään sienet ja annetaan kiehua hiljakseen, kunnes risottoriisi on sopivan kypsää. Lopuksi risotto maustetaan, siihen lisätään loput valkoviinistä sekä parmesanraaste ja sekoitettaan tasaiseksi. Hyvä risotto on, vasten monien ravintoloiden tyyliä, melko löysää. Jos juusto kiinteyttää risoton kouluaikojen kaurapuuroksi, jossa lusikka seisoo, lisätään vähän kasvislientä tai viiniä. Tarkistetaan maku.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...