Pizza kanttarelleistä, tomaatista ja ilmakuivatusta kinkusta
Juhlien jälkeisen sunnuntain suosikkiruoka täytettiin kesäisessä hengessä tuoreista kanttarelleista ja virolaisista miniluumutomaateista, jotka olivat kypsyneet auringossa makeiksi kuin karkit. Mikä myös sopii dagen efter -teemaan, ainakin minun mielestäni. Aloitin taikinan Glorian ruoka & viini -lehden ohjeen mukaan, koska kevään numeron kansi kirkui "maailman parasta pizzaa". Taikinasta tuli löysää ja mahdotonta työstää. En tosin antanut sen kohota yön yli jääkaapissa, vaan noin 1,5 tuntia työpöydällä. Jouduin lisäämään taikinaan jauhoja, ehkä liikaakiin, koska taikinan rakenne oli tiiviihkö. Kun huomasin, ettei homma toimi, etsin pelastusta Bertinetin kirjasta Leipää monella tavalla. Taittelin ja painelin ja venyttelin ohjeiden mukaan, mutta löysä ja yhteistyöhaluton taikina osin virui seitinohueksi ja repeili ja osin jäi liian paksuksi. Lisäksi Gloriassa kehoitettiin käyttämään kiertoilmaa, minkä luulen vaikuttaneen siihen, että paistoaika oli pitkä ja pohjista tuli hieman sitkeitä. Onneksi pohja oli kaikesta huolimatta siedettävä ja erinomaiset täytteet sekä Malborough sauvignon blanc pelastivat sunnuntai-illan mässyhetken.

Pizzapohja (päätelkää itse, mikä meni vikaan...)
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Hiiva liuotetaan käden lämpöiseen veteen, johon lisätään jauhot hyvin alustaen. Lisätään oliiviöljy ja suola ja alustetaan vielä lisää. Taikinana annetaan kohota jääkaapissa leivinliinalla peitettynä yön yli noin 15-20 tuntia. Kohonnut taikina kaavitaan jauhotetulle pöydälle ja pyöritetään kahdeksi palloksi. Palloista muotoillaan venyttämällä kaksi ohutta pizzanmuotoista levyä.

Pizzoja varten laitetaan uuniin kaksi peltiä ja uuni kuumennetaan 250 asteeseen. Kuumilla pelleillä pizzapohja paistuu rapeaksi (jos paistuu...?).

Kanttarelli-ilmakuivattukinkkutäyte
3 rkl hapukoorta tai rasvaista ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunanmehua
2 dl kanttarellejä
75 g ilmakuivattua kinkkua
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta salviaa

Pizzapohjaa esipaistetaan noin 10 minuuttia. Sillä aikaa hienonnettu valkosipuli ja sitruunanmehu sekoitetaan hapukooreen. Kun pohja alkaa saada vähän väriä, hapukoor-seos levitetään tasaisesti pohjan päällä ja laitetaan takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi. Sienet putsataan ja freesataan voissa pehmeiksi, mutta ei kuiviksi. Kun pohja alkaa olla melkein valmis lisätään sienet ja ilmakuivattukinkku ja paistataan vielä 1-3 minuuttia. Valmis pizza maustetaan pirskoittelemalla siihen oliiviöljyä ja maustamalla suolalla, pippurilla ja tuoreella salvialla.

Kanttarelli-tomaatti-mozzarellatäyte
2 dl tuoreita kanttarelleja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
10 miniluumutomaattia
1 pallo mozzarellaa
tuoretta basilikaa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Sipuli ja valkosipuli hienonnetaan ja freesataan voissa. Sienet putsataan ja lisätään pannulle. Sienet paistetaan pehmeiksi, muttei kuiviksi. Luumutomaatit pilkotaan sopiviksi puolikkaiksi tai lohkoiksi. Sipulit, sienet ja tomaatit ripotellaan pizzapohjan päälle. Lopuksi revitään mozzarella ja ripotellaan tasaisesti pizzan päälle. Pizzaa paistetaan noin 15 minuuttia. Kun pohja ja reunat ovat saaneet väriä ja mozzarella on sulanut, pizza otetaan uunista ja maustetaan oliiviöljyllä, basilikala, suolalla ja pippurilla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...