Suklaafondant
Tämä resepti, joka on Kodin Kuvalehden reseptikilpailun satoa, ei ole se aito ja oikea, mutta sopii valmistettavaksi silloin, kun jälkkäri tarjotaan samana iltana eikä ole aikaa tehdä taikinaa yöksi jääkaappiin vetäytymään. Suklaakakkuset ovat todella heviä tavaraa ja mascarpone-vaahto, jonka kanssa niitä tarjoilimme, tekee annoksesta todellisen kaloripommin. Mutta samettinen mascarpone-vaahto, raikkaan makeat vadelmat ja mehevän suklainen kakku, jota lusikoidessa lautaselle valuu kuumaa, tahmeaa, sulaa suklaata, on niin suuri makunautinto, että sen on pakko tehdä hyvää sielulle ja mielelle. Kaloreineen kaikkineen.
Suklaafondant
200 g tummaa suklaata (vähintään 70 % kaakaota)
100 g voita
4 keltuaista
200 g tomusokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
0,5 dl mantelijauhoa
1 tl vaniljasokeria
4 valkuaista
voita ja sokeria vuokien voitelua
Mascarpone-vaahto
1 rasia Mascarponea
2 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
(1 rkl Gallianoa tai Amarettoa)
Päälle
tuoreita vadelmia tai muita marjoja
Uuni laitetaan kuumenemaan 180 asteeseen. Suklaa ja voi sulatetaan vesihauteessa. Keltuaiset ja tomusokeri vatkataan vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siivilöidään keltuaisvaahdon joukkoon vuorotellen hieman jäähtyneen suklaaseoksen kanssa. Valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi ja nostellaan viimeiseksi varovasti taikinan joukkoon. Kuusi pientä annosvuokaa tai vaikka uuninkestävää kahvikuppia voidellaan ja sokeroidaan. Taikina kaadetaan vuokiin ja jätetään pieni kohoamisvara. Paistetaan noin 10-12 minuuttia vuokien koosta riippuen 180-asteisessa uunissa. Kypsien kakkujen annetaan jäähtyä hieman vuoissa ennen kumoamista.
Mascarpone-vaahto valmistetaan vatkaamalla kermavaahto löysäksi vaahdoksi ja vatkataan Mascarpone joukkoon. Maustetaan sokerilla ja halutessa likööritilkalla.
Suklaakakkuset kumotaan lautaselle, vierelle lusikoidaan mascarpone-vaahtoa ja annos koristellaan vadelmilla.