Lämpöä kylmenevään päivään: ranskalainen sipulikeitto
 
Klassinen ranskalainen sipulikeitto gruyer-juustolla kuorrutettuine leipineen lämmittää marraskuisena päivänä kuin villasukat.

Sipulikeitto
500 g sipulia
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 l kiehuvaa, vahvaa lihalientä
2 dl valkoviiniä
3 rkl konjakkia
suolaa
jauhettua mustapippuria

4 kpl paahdettua leipäviipaletta
3 dl raastettua gruyeriä

Sipulit kuoritaan, halkaistaan ja viipaloidaan puolikkaiksi viipaleiksi. Sipulit kuullotetaan paksupohjaisessa kattilassa voi-öljyseoksessa. Laitetaan kansi päälle ja annetaan hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sipulit maustetaan suolalla ja sokerilla ja jatketaan keittämistä vielä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen kunnes sipulit ovat tasaisen, syvän kullanruskeita.

Lisätäänn kiehuva lihaliemi sekä vehnäjauhot, jotka on sekoitettu vesitilkkaan suurusteeksi. Annetaan kiehua noin 5 minuuttia, kunnes jauhot ovat kypsiä. Lisätään viini ja konjakki ja maustetaan suolalla ja pippurilla ja keitetään vielä hiljalleen noin 30 minuuttia.

Uuni kuumennetaan kuumaksi mieluiten grillivastuksilla. Keitto laitetaan uuninkestäviin annoskulhoihin. Leipäviipaleille ripotellaan paksu kerros juustoraastetta ja ne laitetaan uiskentelemaan keiton päälle. Toisin kuin epäilin, leivät eivät uppoa. Kulhot asetellaan uuniin ja gratinoidaa pintaa niin, että juusto sulaa ja saa ruskeita täpliä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...