Maa-artisokkarisotto ja maa-artisokkasipsit





Glorian ruoka & viini -lehdestä löytyi ihana resepti, joka yhdisti kaksi mieliasiaa: maa-artisokan ja risoton. Lisäsin risottopohjaan vielä kuivattuja, murskattuja suppilovahveroita tuomaan makua. Lopputulos oli todella hienostunut ja herkullinen.

Risottoa varten maa-artisokista valmistetaan pyree, jota voi myös käyttää muiden artisokkaruokien pohjana. Pyree kestää myös pakastamista, joten sitä voi hyvin tehdä tupla- tai tripla-annoksen kerraallaan.

Paahdettu maa-artisokkapyree (riittää yhteen risottoon)
1 iso keltasipuli
5-7 isoa maa-artisokkaa
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl voita
2 rkl vettä
2-3 dl vettä

Sipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Maa-artisokat kuoritaan ja kuutioidaan. Ruokalusikallinen öljyä kuumennetaan paksupohjaisessa kattilassa ja maa-artisokkia paahdetaan öljyssä, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisätään voi ja sipuli ja jatketaan paahtamista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisätään vettä niin, että kasvikset peittyvät ja haudetaan kypsiksi noin 10 minuuttia. Kasvikset siivilöidään vedestä ja soseutataan tehosekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

Maa-artisokkarisotto

Perusrisotto
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rkl voita
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
6 dl kasvislientä
(kourallinen kuivattuja suppilovahveroita)

Lisäksi
3 dl maa-artisokkapyreetä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 rkl sitruunamehua

Kasvislientä varten kiehautetaan vesi ja sekoitetaan siihen fondia tai liemikuutioita pakkauksen ohjeen mukaan sekä halutessa murskattuja, kuivattuja suppilovahveroita. Valkoviini ja riisi mitataan valmiiksi. Salotit ja valkosipulinkynnet kuoritaan ja hienonnetaan. Sipuleita paahdetaan voissa paksupohjaisessa kasarissa. Kun sipulit muuttuvat läpikuultaviksi, lisätään riisi ja kuullotetaan muutama minuutti varoen ruskistamasta riisiä. Lisätään valkoviini ja annetaan sen imeytyä riisiin. Lisätään sitten noin 1 dl kasvislientä ja annetaan risoton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia lisäten välillä kasvislientä, kun edellinen liemi on haihtunut. Risotto saa olla aika löysää. Kun riisi on sopivan al dente, lisätään artisokkapyree ja sitruunanmehu ja sekoitetaan tasaisksi sillä aikaa kun risotto kiehahtaa udelleen. Lisätään juusto ja tarkistetaan maku. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Jos juusto vetää risoton liian tiukaksi puuroksi, siihen voi lorauttaa vielä vähän kuumaa kasvislientä tai viiniä. Koristellaan maa-artisokkasipseillä.

Maa-artisokkasipsit
1 maa-artisokka per ruokailija
½ dl öljyä friteeraukseen

Maa-artisokka kuoritaan ja höylätään ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä tai raastimen sivulla. Öljy kuumennetaan pienessä kasarissa tai pannussa 160-asteiseksi. Maa-artisokkasiivut nostellaan öljyyn ja paahdetaan ruskeiksi. Sipsit nostellaan talouspaperin päälle kuivumaan ja kovettumaan. Maustetaan merisuolalla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...