Kananmaksa tomaattikastikkeessaLihahaaste, osa 1. On trendikästä taikoa käyttökelvottomilta kuulostavista ruhonosista huipputason ravintola-annoksia. Ravintoloissa annokset on hinnoiteltu kuin fileestä tai parhaista paistiosista tehdyt annokset, vaikka lihakaupasta hankittuna nämä rustoiset, luiset ja monesti pienestä silpusta koostuvat osat ovat hyvinkin edullisia. Eli erittäin suotuisa trendi kotikokin kukkaron kannalta! Haastavien ruhonosien, kuten poskien, niskan, sisäelimien ja muiden vastaavien valmistus vaatii taitoa, jotta lopputulos on murea. Pienen Vispiläkaupan lihahaasteen ideana on oppia tämä taito.

Ensimmäinen lihahaaste oli helppo, sisäelimistä se kaikkein tutuin: maksa. Pakastealtaasta löytyneestä kananmaksasta syntyi herkullinen iltapala tomaattikastikkeen ja tuoreen leivän kera tarjoiltuna. Idea tomaattikastikkeesta tulee ravintola Kadriorgista, missä kananmaksaa tomaattikastikkeessa tarjoillan alkuruokana. Tähän annokseen lisäsimme pekonia, valkosipulia ja chiliä antamaan potkua.


Kananmaksa tomaattikastikkeessa
1 sipuli
75 g pekonia
1/2 tlk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
2 rkl riistafondia
250 g kananmaksaa
2 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
kasvisöljyä ja voita ruskistamiseen
1 tl hunajaa
1/2 tl chilijauhetta
mustapippuria myllystä

Aloitetaan kastikepohjasta. Kuoritaan ja hienonnetaan sipuli ja suikaloidaan pekoni. Kuumennetaan iso kasari ja ruskistetaan siinä pekoni. Kun pekoni alkaa kypsyä, lisätään sipuli ja kuullotetaan kunnes sipuli on pehmeää ja pekoni saanut väriä. Lisätään punaviini, tomaattimurska ja fondi ja annetaan kiehua hiljakseen. Maksasta poistetaan kalvot, jos niitä on. Maksa kuivataan talouspaperilla ja ruskistetaan kuumalla pannulla voin ja kasvisöljyn seoksessa. Lisätään valkosipuli ja rosmariinit antamaan makua. Ruskistetaan hetki ja kaadetaan kastikkeen joukkoon, missä maksa saa hautua hiljaisella lämmöllä kunnes se on täysin kypsää eli noin 10-15 minuuttia. Lopuksi makunsa kastikkeelle antaneet rosmariinit noukitaan pois ruuasta, ja kastike maustetaan hunajalla ja pippurilla (ja suolalla, tosi sitä on varmaan tarpeeksi pekonista ja fondista). Tarjoillaan alkupalana vaalean leivän kanssa. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...