Vicarage Lane: hyviä uutisia Uudesta-Seelannista!

Karviaista, hikeä ja (ilon)kyyneleitä.

Vispiläkauppiaat saivat mielenkiintoisen kutsun viinimaahantuojan edustajalta: hän kutsuisi uusi-seelantilaisen viinintekijäpariskunnan, itsensä ja kyseisten viinien tuotepäällikön Pieneen Vispiläkauppaan illalliselle. Eihän tällaisesta kutsusta voinut kieltäytyä, sillä tiesimme, että ruoka olisi ainakin hyvää ja kyytipojaksi luvattiin riittävästi lempiviinejämme uudesta maailmasta. Marlborough'n alueen Sauvignon Blanc on kuulunut Vispiläkaupan vakiovarusteisiin blogimme perustamisesta lähtien ja viime aikoina myös samojen kylien Pinot Noirit ovat löytäneet paikkansa laseistamme.

Kylään olisi siis kunnia saada Vicarage Lanen viinintekijäpariskunta, Suomesta pelkkää hyvää ajattelevat ja puhuvat uusiseelantilaiset John Kennard ja Satu Lappalainen legendaariselta sumujen lahdelta Cloudy Baysta. He saapuivat sikäläisten kesälomien alta emännän kotikulmille talvea viettämään. Matkallaan Pohjolan sydänmaille he pysähtyivät päiväksi Helsinkiin antamaan haastattelun Glorian Ruoka ja Viinille ja illallistamaan luonamme Pienessä Vispiläkaupassa.


Enologian lisäksi pruuvasimme tietenkin John Kennardin rallitaidot PlayStationin avulla, eikä nuoriso kuvia kumartanut. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Vicarage Lanen tila sijaitsee Blenheimissa, Marlboroughin maailmankuulun viinialueen sydämessä, kuuluisan sumuisen lahden poukamassa. Blenheim on yksi Uuden Seelannin aurinkoisimmista kaupungeista ja Kennard-Lappalaisten lähes 8 hehtaarin suuruiset, pääosin Sauvignon Blancia kasvavat tilukset sijaitsevat aivan sen kaikista tunnetuimman Cloudy Bay -tilan naapurissa. Tilan nimi juontaa juurensa perin hauskaan sattumaan: John-isäntä oli viinintekijäuransa alkumetreillä käymässä Lontoossa ja joutui puhelimitse ohjeistamaan kotopuolessa olevaa lakimiestä, joka oli jättämässä sisään yhtiön perustamispapereita. Lakimiehen tiedustellessa perustettavalle yhtiölle annettavaa nimeä, vilkaisi John kämpän ikkunasta ulos ja huomasi talon seinässä kivalta kuulostavan kadunnimen. Itä-Lontoolaisen lähiön lisäksi myös yhdeltä maailman arvostetuimmalta viinialueelta löytyy nyt Vicarage Lane. Tilan päätuote on Sauvignon Blanc, jonka rypäleitä kasvaa sadosta riippuen vajaat 100 tonnia vuodessa. Siitä saadaan 75-80.000 litraa valmista viiniä, josta merkittävä osa viedään/tuodaan Suomeen. Sauvignon Blancin lisäksi tila tuottaa myös Pinot Noiria ja Rieslingiä. John Kennard on viinin lisäksi mestari myös rallissa, sillä hän toimii kartanlukijana kansainvälisellä WRC-tasolla. Kuluvan rallikauden aloittaneessa Ruotsin rallissa John tuli kuskinsa Hayden Paddenin kanssa Super2000-luokassa neljänneksi.


Skagen Jesus Morientes

Alkuruoksi nautimme kutsun esittäjän, Suomen mukaansatempaavimpiin alkoholialan ammattilaisiin kuuluvan Heikki Hilpelän itse leipomaa saaristolaislimppua tymäkän valkosipulisen katkarapu-skagenin kera. Perinteinen herkku toimi erinomaisena makuparina Vicarage Lanen 2010-vuosikerran Rieslingille (14,99 €), joka oli riittävän “off dry” ja mausteinen tukeakseen katkisleipää. Riesling on hunajainen ja sen hapokas kukkeus kantaa pitkään. Annoimme hyväksi havaitulle viinille vielä lisähaasteen jatkamalla sen kanssa toisen pitkät perinteet omaavan alkuruoan, eli suppilovahverokeiton ja virolaisten seenepirukaiden läpi. Hyvin toimi viini niillekin ja koko porukka ihastui makujen yhdistelmiin. Sumuisella lahdella ei viinintekijätkään kuulemma saa saaristolaisleipää ja suppiscappucinoa viiniensä verrokiksi, joten tulikoe Vicarage Lanen kaukomaiden päämarkkina-alueella oli tervetullut. Voimme lämpimästi suositella tätä Rieslingiä mausteisten kala-, äyriäis- ja kasvisruokien seuraan.

Wokkipannu, dim sum -kori, foliota, sokeria ja leppää. Muista irrottaa palohälyttimestä patteri savustuksen ajaksi..
Sumuisen lahden vieraille savustimme pääruoaksi nieriää, joka sai kaverikseen kutunjuustoa ja punajuurilättysiä. Kokonaisuus ei ruokana liene yllätys kenellekään Sauvignon Blancin ystävälle, mutta antoi meille sen sijaan erinomaisen verrokin viinille. Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2011 (11,99 €) on tuoksultaan hyökkäävän aromikas ja onnistui yllättämään vispiläkauppiaat. Vispel joutui pariin otteeseen vaivihkaa tarkistamaan, ettei oma dödö olisi pettänyt, sillä lasista puski karviaisen, mustaherukan ja vihreän omenan kaverina tymäkkä toimistohiki. Se ei onneksi seurannut viinin makuun saakka, joka on kuiva, terhakan hapokas ja reilun hedelmäinen. Viinintekijä-John kertoi, että on hakenut tuoksuun tätä kaikista parhaisiin Sauvignon Blanceihin kuuluvaa ominaishikeä jo pitkään ja uuden vuosikertansa kanssa siinä vihdoin onnistunut: “You need sweat to win competitions!” Peukut pystyyn, viini ainakin on hyvää.
Testasimme pääruoan kanssa myös Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2009 (14,99 €), jolle savunieriä, vuohenjuusto ja punajuurilettuset olisivat riittävän rotevaa purtavaa. Eteläisen saaren keskivaiheilla kasvanut viini on tuoksultaan kirsikkainen, mutta siitä puuttuivat odottamamme selkeät ominaispiirteet, kuten maa, syksyn tippuneet tammilehdet ja voimakkaat marjat. Olimme aiemmin ihastuneet saman viinin mielestämme erinomaiseen 2008-vuosikertaan, johon verratuna tämä uusi oli valitettavasti lievä pettymys. Hinta-laatu -suhteeltaan ollaan edelleen voiton puolella. Pääruoan viiniparin voittajaksi nousi kuitenkin aromaattinen Sauvignon Blanc.

Vicarage Lanen viineistä voi lukea lisää viinitalon kotisivuilta ja Sadun ja Johnin kuulumisia voi seurata myös Vicarage Lanen Facebook-ryhmässä. Siellä kerrottiin esimerkiksi juuri etiketöidyistä Vicarage Lanen kuplivista kuohareista, jotka lastataan kohta kohti Suomea. Seuraavia testauksia siis odotellessa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...