Suklaa-vadelmakakku äidille




Vietimme viikonloppuna triplajuhlaa äitienpäivän, pyöreiden vuosien sekä pitkän työuran päättymisen ja oman ajan kunniaksi. Etsin inspiraatiota täydelliseen triplajuhlakakkuun, kun törmäsin Kodin Kuvalehden kakkukilpailun raadin suosikkiohjeeseen, jossa suklaakakkupohjaan oli lisätty mangososetta. Suklaakuorrutteinen kakku on hyvin samantapainen kuin ikivihreä ysärikakkusuosikkini, jossa suklaakakkupohja mehevöitettiin vadelmahillolla. Ja jos kerran Kodin Kuvalehden raati suosittelee, onhan sen pakko olla hyvää. Niin oli!

Muutaman opin otin onkeeni: vuokani halkaisija oli liian iso. Pienemmässä vuoassa kakusta tulee korkeampi ja sen voi leikata kolmeen osaan. Nyt kahden raskaan suklaapohjan välissä oleva hyytelö tutisi ja hytisi uhkaavasti kakkua leikattaessa. Kakku toimisi paremmmin, jos siinä olisi kaksi ohuempaa täytekerrosta. Eikä hyytelöä välttämättä tarvita lainkaan: kakku voisi toimia hyvin Sacher-tyylisesti marmeladilla täytettynä.

Suklaa-vadelmakakku ädille
150 g tummaa suklaata (kaakaota 70 %)
150 g voita
125 g vadelmahilloa
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Holten)
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
1,5 dl sokeria

täyte
200 g vadelmia
1/2 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
4 dl kohupiimää tai maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä

kuorrute
1 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita

koristeluun
jogurttivadelmia (esim. Parrots)
tuoreita vadelmia
Voidellaan halkaisijaltaan noin 22 cm irtopohjavuoka ja laitetaan uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Pohja valmistetaan pilkkomalla suklaa ja voi pieneen kattilaan tai vastaavaan metalliastiaan ja sulattamalla se vesihauteessa. Kun seos on tasaista, astia nostetaan vesihauteesta ja annetaan jäähtyä hetki. Lisätään huoneenlämpöinen hillo (jääkaappikylmänä saattaa jähmettää suklaan ikävän rakeiseksi). Jauhot ja kaakaojauhe mitataan ja sekoitetaan keskenään ja lisätään suklaa-voi-hilloseokseen. Munat ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi, joka nostellaan suklaa-voi-hillo-jauhoseokseen ja sekoitetaan varovasti, kunnes taikina on tasaista. Taikina kaadetaan vuokaan ja kakkua paistetaan 175 asteessa noin tunti. Kypsyyden voi testata puutikulla. Kypsä kakku ei tartu tikkuun.

Liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Kerma vatkataan vaahdoksia ja lisätään rahka, vadelmat ja sokerit. Kuumennetaan 2 rkl vettä kiehuvaksi ja liotetaan liivatteet siihen. Annetaan jäähtyä, mutta ei jähmettyä, ja lisätään täytteeseen.

Jäähtynyt kakku irrotetaan pohjasta ja leikataan kolmeen osaan. Pohja asetetaan takaisin vuokaan ja rengas kliksautetaan paikoilleen. Puolet täytteestä kaadetaan pohjalle, nostetaan keskikerros päälle ja loput täytteet ja lopuksi kakun kansi. Kakku peitetään kelmulla ja laitetaan jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi.

Kuorrutteen aineet mitataan metalliastiaan, joka laitetaan vesihauteeseen kuumenemaan. Kuorrutetta sekoitellaan hiljalleen, kunnes kaikki ainekset ovat sulateen silkkiseksi suklaakuorrutteeksi. Hieman jäähtynyt kuorrute valutetaan kakun päälle ja sulaa suklaata valutetaan päältä reunoille esimerkiksi voiveitsen tai ohuen lastan avulla, kunnes koko kakku on tasaisen suklaakerroksen peitossa. Kakun voi koristella esimerkiksi jogurttivadelmilla tai tuoreilla vadelmilla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...