Täydellinen sushi-ilta
Täydelliseen sushiateriaan tarvitaan:

4 dl sushiriisiä
riisiviinietiikkaa
kalaa esim. siikaa, meriahventa, lohta
rapuja esim. jättikatkarapu, lumirapu
kampasimpukkaa
mätiä
surimi-tikkuja
kurkkua
avocadoa
salaattia
maustamatonta tuorejuustoa
paahdettuja seesaminsiemeniä
nori-levälevyjä

ja lisäksi sushien pyörittelyyn
sushimatto makirullien rullaamista varten
kulhoon kylmää vettä käsien huuhteluun
näppärät sormet

sekä tarjoiluun
wasabia
japanilaista soijaa
säilöttyjä inkiväärilastuja

ja illan kruunajaiseksi
paketti Sommerbird suklaasushia ja kuhunkin namupalaan sovitettua kastiketta.

Riisi keitetään paketin ohjeen mukaan. Sushiriisin koostumus ratkaisee pelin: jos riisi jää liian irtonaiseksi, sushit eivät pysy koossa tai jos se on liian tiukkaa, sushien pyörittely on hankalaa eikä ne maistu kovin hyviltä. Riisi jäähdytetään huolella. Sen pitää olla kylmää ennen sushien rullaamista.

Nigireihin kuoritaan ja avataan katkarapuja tai leikataan siivuja kalafileestä tai vaikka kampasimpukasta. Sushiriisistä pyöritetään kostutetuilla sormilla peukalon kokoinen pötkylä, jonka päälle laitetaan pieni nokare wasabia ja sen päälle kalapala. Suomessa sushit ovat tyypillisesti liian isoja. Ne on hankala syödä ja maistuvat vain riisiltä. Hyvä sushi on kiinteä ja kestää kastamista soijaan sekä niin pieni, että se pysyy vaivatta puikoissa ja mahtuu kerralla suuhun.

Makirullat kootaan asettelemalla ensin norilevälevy bambumatolle ja taputtelemalla sen päälle ohuen ohut riisikerros. Itsensä puoleiseen päähän kootaan täytteet esim. lohta, avocadoa ja tuorejuustoa noin pikkusormen paksuiseksi kaistaleeksi levämaton reunasta reunaan. Toiseen päähän jätetään noin 1,5 cm täytteetön kaistale, joka kastellaan kevyesti. Kostutettu levä liimautuu kiinni. Maki rullataan maton avulla tiukaksi pötkyläksi ja painellaan reuna tiukasti kiinni. Annetaan asettua hetki ja leikataan sitten noin 1,5 cm korkuisiksi paloiksi. Makeihin pätee samat koko- ja kiinteyssäännöt.

Sushit nautitaan kastettuina soijaan, johon on liotettu pieni nokare wasabia. Eri makujen välillä paletin voi puhdistaa säilötyllä inkiväärillä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...