MadekeittoMuistan kun olimme jälleen kerran papan kanssa nostamassa verkkoja, yksinäinen alamittainen matikka oli tarttunut silmään. Päästimme sen menemään, mutta made kiintyikin meidän mökkirantaan ja jäi laiturin alle lymyilemään. Olin niin shokissa siitä, että järven pinnan alla asusteli tuollaisia viiksiniekkoja, etten uskaltanut mennä viikkoon uimaan.

Mateen liha on pehmää ja maukasta, ehkä vähän jopa makeaa. Soppa saa mukavasti makua ja erilaista rakennetta mateen maksasta, joka kannattaa ehdottomasti laittaa mukaan.

Madesoppa
1 kg painoinen nyljetty made
1 iso sipuli
6 maustepippuria
½ litraa kalalientä
4 pientä perunaa
2 porkkanaa
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita
¼ dl silputtua ruohosipulia ja/tai tilliä

Made paloitellaan noin neljään isoon poalaan. Perunat ja porkkana kuoritaan ja paloitellaan. Sipuli hienonnetaan. Kalat, perunat, porkkanat ja sipuli laitetaan soppakattilaan ja lisätään kalaliemi sekä pippurit. Sopan annetaan kiehua hiljalleen 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja liha irtoaa helposti ruodoista. Kalapalat nostetaan reikakauhalla leikkuualustalle ja liha erotellaan ruodoista. Kalapalat laitetaan takaisin soppaan, lisätään maito ja kuohukerma ja kuumennetaan kiehuvaksi. Lopuksi keittoon tipautetaan nokare voita ja reippaasti silputtua yrttiä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...