Munajuustoa aidosta raakamaidosta
Maitoa suoraan maitotilalta, ei Maatilatorilta. Auto kyntää sohjoista pihatietä, navetta tuoksahtaa kun jo pihaan käännyttäessä. Jussi-paitaan ja verkkareihin sonnustautunut isäntä täyttää kolmen litran tonkkamme suoraan maitotankista. Maistuvaa, täyteläistä maitoa suoraan lehmistä. Ilman brändiä, design-pakkausta ja värivaloja.

Särmäharjun maidosta syntyi maailman maukkaimmat plätyt suolaisen ja makean täytteen kanssa, creme caramel ja munajuustoa, josta myöhemmin palak paneeria eli juustoa intialaisen pinaattikastikkeen kera.

Munajuusto raakamaidosta
(kaksi juustomuotillista)
7 dl talouspiimää
2 l maitoa
3 munaa
2 rkl suolaa

Talospiimä jätetään vuorokaudeksi huoneenlämpöön hapantumaan. Myös puiset juustomuotit on hyvä laittaa ajoissa veteen likoamaan, jolloin kuiva puu ei ime kaikkea nestettä juustosta ja valmis juusto irtoaa paremmin.

Juuston valmistus aloitetaan rikkomalla munat piimän joukkoon ja vatkaamalla tasaiseksi. Maito kuumennetaan paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen. Piimä-munaseos lisätään maidon joukkoon ja annetaan seoksen kiehahtaa. Kattila nostetaan levyltä ja annetaan seisoa, kunnes juustomassa alkaa erottua nesteestä eli noin puolisen tuntia.

Juustomuotit vuorataan ohuella harsolla. Juustomassa nostetaan kattilasta muotteihin reikäkauhalla. Massa tasoitetaan, nostetaan harson reunat juuston päälle ja laitetaan kannet päälle. Juustoista puristetaan ylimääräiset nesteet pois ennen kuin ne laitetaan jääkaappiin tekeytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Munajuusto on erinomaista sellaisenaan ruisleivän päällä. Sen voi myös paistaa kermassa ja nauttia hillon kera tai tehdä intialaisen palak paneerin Pienen Vispiläkaupan ohjeella.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...