Savukalaa muhulaisittain

Muhun saarella törmäsimme outoon otukseen nimittäin tuulehaugeen eli nokkahaukkahaukeen, joka näyttää elävänä tai siis kokonaisena tältä. Ja savustettuna ja kalatahnaksi jauhettuna kuten yllä olevissa kuvissa. Kapoisessa nokkahauessa on paljon piikkejä, mutta onneksi kalan työlästä käsittelyä helpottaa se, että ruodot ovat vihreitä ja loistavat kalan valkoisen lihan joukossa. Näyttää aika hurjalta, mutta on kuulemma ihan normaalne.

Pääsimme myös tutustumaan paikalliseen savustusuuniin, joka eroaa tutusta suomalaisesta savustuspöntöstä. Tässä muhulaisessa uunissa tehtiin katajasta (tai lepästä tai muusta hyväntuoksuista ja makuista savua tupruttavasta puusta) tuli pesään, mistä savu ohjataan hormia pitkin savustusuuniin, missä savu kypsyttää ja maustaa ritilöille asetellun kalan tai lihan pikkuhiljaa. Tällä kylmäsavumenetelmällä kala savustuu noin parissa tunnissa.

Savukalatahna
200 g savukalaa
1 salaattisipuli
2 rkl pieniä kapriksia
loraus valkoviiniä
noin 1/2 dl hapukoorta tai smetanaa
2 rkl sitruunanmehua
valkopippuria myllystä
merisuolaa myllystä

Savukala perataan ja lihat laitetaan kulhoon yhdessä kuoritun ja pilkotun sipulin sekä kapristen kanssa. Kaadetaan joukkoon loraus valkoviiniä ja hapukoor ja jauhetaan tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Maustetaan sitruunanmehulla, valkopippurilla ja merisuolalla. Jos tahna kaipaa makua, sekaan voi jauhaa pari anjovisfilettä.

Kalatahna maistuu hyvälle kuivan ruisleivän tai hapankorpun, keitetyn kananmunan ja salaatin kera. Ja tietenkin Matiesen valge veinin kera!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...