Pelkistetty, mutta jotenkin niin ihanan ranskalainen, alkuruoka. Ja ruokahalu kasvaa taatusti lehtiä kerros kerrokselta kuoriessa ja imeskellessä.
Keitettyä latva-artisokkaa vinaigreten kera
4 latva-artisokkaa
suolaa
Vinaigrette
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl dijon-sinappia
2 tl sitruunan mehua
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
Latva-artisokista poistetaan varsi kääntämällä ja kiertämällä. Artisokkia keitetään suolalla maustetussa, runsaassa vedessä noin 40 minuuttia.
Vinegrette valmistetaan mittaamalla viinietikka, sinappi, sitruunan mehu ja sokeri pieneen pulloon tai kulhoon. Oliiviöljy lisätään ruokalusikallinen kerrallaan kovasti vatkaten. Maustetaan suolalla ja pippurilla.
Kypsien artisokkien päälle valutetaan vinegretteä. Artisokan lehdistä syödään tyven pehmeä osa välillä vinegretteen dippailleen. Artisokkaa syödään lehti lehdeltä kohti keskustaa, kunnes saavutaan artisokan pohjaan, joka on se paras osa.