Omenasose ja omenakompotti


Syksyssä on ehdottomasti parasta sienet. Ei kun omenat. Ei. Sienet! No oli miten oli, kävimme viikonloppuna vuosi sitten ennätyssaaliin antaneessa huippusalaisessa sienipaikassa, mutta meitä odotti ikävä yllätys. Maanomista oli laittanut kuusikon matalaksi, minkä vuoksi viime vuonna tatteja notkuneet ojanpielet olivat kuivuneet ja paksun risukon peitossa. Onneksi olimme opetelleet uusia sienilajeja ja saimme muutaman herkkutatin lisäksi korjattua edes punikkitatteja, haapa- ja kangasrouskuja ja vähän kanttarelleja. Ensi viikolla parempi sienionni.

Sen sijaan omenapuut olivat täynnä kypsiä, punaisia Sariola-omenia. Ja kun porukan kevein kiipesi oksalle ravistamaan ja painavammat poimivat maahan pudonneet talteen, ei kulunut kauaakaan kun omenoita oli jo kymmenisen kiloa. Sunnuntaina meillä oli oikea omenateatteri, kun kuorimme, pilkoimme, survoimme, säilöimme ja leivoimme koko kassillisen omenasoseeksi, omenakompotiksi ja omenapiirakaksi pakkaseen talvipäivien varalle. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, eikö niin?

Omenasose
2,5 kg omenoita, joista tulee noin 2 kg omenasosetta
1 kg hillosokeria
1 sitruunan mehu
(säilöntätabletti)

Omenat lohkotaan ja siemenet ravistellaan pois. Jos ei omista kunnon sosemyllyä, myös siemenkodat kannattaa myös poistaa. Omenoita keitetään vähässä vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä ja soseutuvat. Lajikkeesta riippuen tähän menee noin 15-30 minuuttia. Omenat survotaan siivilän läpi puunuijalla tai puukauhalla. Sose punnitaan ja siihen lisätään puolet sen painosta hillosokeria (esim. 2 kg sosetta = 1 kg sokeria) sekä sitruunan mehu ja kiehautetaan noin 5-10 minuuttia.

Purkit ja kannet keitetään isossa kattilassa kuumiksi. Keitinveteen voi lisätä säilöntäainetta, koska omena alkaa helposti käymään. Sose purkitetaan kiehuvan kuumiin purkkeihin ja niin ikään kuumat kannet suljetaan tiiviisti. Soseen voi myös purkittaa pakasterasioihin ja pakastaa, jolloin säilöntäainetta ei tarvita. Tai sitten vain syödä nopeasti ennen kuin se ehtii mennä huonoksi.

Omenakompotti
2,5 kg omenoita
1/4 dl vettä
1 dl fariinisokeria
2 dl hillosokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 dl rusinoita
1/2 dl calvadosta tai rommia

Omenat kuoritaan, siemenkodat poistetaan ja omenat pilkotaan kuutioiksi. Omenat, vesi ja sokerit laitetaan kattilaan ja keitellään hiljakseen noin 15-20 minuuttia, kunnes omenapalat ovat pehmeitä, mutta ei vielä soseudu. Lisätään rusinat ja mausteet sekä loraus hyvää alkoholia, kuten calvadosta tai rommia. Sekoitetaan ja annetaan tekeytyä ja jäähtyä rauhassa. Nautitaan heti tai pakastetaan kylmien talvipäivien varalle.

Lisää omenakompottivariaatioita Pienen Vispiläkaupan ensimmäisestä reseptistä!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...