We tasted sLOVEnia


Sloveniassa opittuja herkkufaktoja:
  • Slovenian ruokakulttuuri on imenyt vaikutteita ja nyppinyt rusinoita naapureiden pullista. Slovenialaiseen pöytään on integroitu Italiasta täytetty pasta (zlikrofi), gnocchi (njoki), risotto (rizota), ilmakuivattu kinkku (prsut) ja upeat salamit (divjacinska salama), Unkarista Gulassi-keitto (golaz), Itävallasta Wienin leike (dunajski zrezek) ja struudeli (zavitek) sekä Kroatiasta ja Balkanilta tuhdit grillatut lihat (cevapcici)
  • Slovenia on ainoa maa, jossa syödään polh-hiirtä (englanniksi dormouse) eli pientä hiirennäköistä yöeläintä. Sitä pidetään suurena herkkuna. Pohl jäi maistamatta, hyvä syy tulla uudelleen Sloveniaan.
  • Perinteisen slovenialaisen burgerin pihvi tehdään hevosen lihasta, jota syödään muuten myös kokolihapihvinä marjakastikkeen kera. Liha on mureaa ja maku riistamainen.
  • Slovenia on loistava viinimaa. Kuuluisin viinialue on Goriska Brda, missä tuotetaan esimerkiksi hapokasta ja pippurista, rubiininpunaista Refoskia sekä kevyttä ja raikasta, keltaista Malvazija sekä tuhteja Merlot'a. Slovenian erikoisuus on punaherukkamehumainen Cvicek eli kevyt punaviini, joka on lähes rose. Omiksi suosikeiksi nousivat Sivi Pinot, Beli Pinot ja Laski Rizling, kaikki kevyitä ja raikkaita valkoviinejä, joista Beli Pinot on kukkaisin ja hedelmäisin.
  • Slovenia on ainoa maa, jonka nimessä on sana LOVE.
Kuvat ylhäältä alas: eväsretkellä kirkasvetisen Bohinj-vuoristojärven rannalla, eväinä maalaisleipää (joka on Sloveniassa lähes poikkeuksetta erinomaista) ja ilmakuivattua kinkkua sekä Lasko Zlatorogia (joka oli mielestämme paikallisista se parempi olut); italiailaiset vaikutteet näkyivät vahvana myös jäätelöissä eli sladoledeissa, maailman parhaat jädet saa Bledistä; rannikolla nautimme merenherkuista, kuten näistä mustekaloista; lounaaksi burekeja eli pinaatti- ja juustotäytteisiä piiraita omalla terdellä Piranissa; jotka huuhdottiin alas Laski Rizlingillä (Osaako kukaan kääntää etiketissä olevaa reseptiä? Ostimme toisen pullon kotiin tuliaisiksi); risottoa merenelävistä; se mitä siitä jäi jäljelle; njoki ravuilla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...