Vispiläkauppa Pauligin makuparikilpailussa: Cafe au lait ja mustikkaritaritMaitokahvi, eli ranskalaisittain café au lait, italialaisittain café latte ja espanjalaisittain café con leche, on erottamaton osa miljoonien aamiaispöytien perusvarustelua kodeissa ympäri maailman. Niin myös Pienessä Vispiläkaupassa. Jos aamiainen täytyy kiireessä karsia yhteen ainoaan ruokalajiin, jäljelle jää tummapaahtoisesta kahvista ja luomumaidosta mestaroitu iso ja sielun lempeästi herättävä maitokahvi. Tämän vuoksi makuparin luominen juuri aamiaispöytään tuntui meille luontevimmalta. Käy äänestämässä Vispiläkauppa voittoon Pauligin Makuparit -kilpailussa.


Pitkällisten tutkimusten, analyysien ja herkullisten maisteluiden jälkeen päädyimme siihen, että kahville täydellinen yksittäinen makupari on voi. Perusteluksi tälle kerrottakoon, että voi pehmentää mielestämme kahvipavun luonnollista kitkeryyttä ja tuo esille herkän kasvin pehmeät aromit. Juuri voin ansiosta ranskalaiset voisarvet, eli croissantit, tai vastaavasti meikäläisten isoäitien tuhdit voisilmäpullat ovatkin täydellisyyttä hivelevä makupari kahville. Eräs nimeltä mainitsematon Suomen menestynein keittiömestari vielä vahvisti vispiläkauppiaiden valinnan kertomalla, että ennen vanhaan Mansen-mummo sipaisi nisun päälle vielä reilun kerroksen voita ja kastoi sen mokkaan. Näin kahvikupillisen päälle syntyi auringon lailla hohkaava voikuori.

Ja siitä se Pienen Vispiläkaupan makupari sitten syntyikin: maitokahvista, miljoonista aamiaispöydistä, voista, isoäidin puuusteista ja lämpimistä muistoista. Erittäin tummaksi paahdetusta Paulig Parisien -kahvista valmistettu Cafe au lait on maultaan tumma ja pehmeä ja se saa makuparikseen kaikkea muuta kuin köyhän ritarin, eli French toastin. Voissa paistettu perinteinen vaalea maalaisleipä saa rikastusta kardemummasta, kanelista ja vaniljasta sekä lisukkeiden lempeästä mustikkahillokkeetsa ja kinuskiaromilla säväytetystä kermavaahdosta. Tässä harmonisessa makukokonaisuudessa pariisilainen hienostuneisuus yhdistyy posiolaisiin perinnemakuihin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...