Itsenäisyyspäivän brunssi: perunaletut, munakokkeli ja graavilohi


Hyvää huomenta Suomi. Hyvin pyyhkii. Ainakin itsenäisyyspäivän brunssilla, jolla tarjoilimme perunalettuja, munakokkelia ja graavilohta. Eilisistä rösteistä ylijäänyt peruna uusiokäytettiin perunalettutaikinaan, mutta mitä voi tehdä ylijäämäperunaletuista? Tuli paisteltua koko armeijalle.

Graavilohi
noin 200 g pala lohta
2-3 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl rose-pippuria
nippu tilliä

Suola, rouhittu pippuri ja silputtu tilli sirotellaan tasaisesti lohelle ja se kääritään tiukkaan pakettiin. Lohi laitetaan jääkaappiin graavaantumaan paksuudesta riippuen muutamaksi tunniksi tai yön yli. Valmis lohi leikataan ohuiksi siivuiksi.

Perunaletut
2 keitettyä perunaa
noin 1,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria

voita paistamiseen

Vehnäjauhot mitataan kulhoon ja lisätään maito koko ajan vatkaten. Peruna raastetaan hienoksi raasteeksi ja lisätään taikinaan. Munat rikotaan jokkoon ja vatkataan huolella tasaiseksi. Taikinan voi tässä vaiheessa jättää turpoamaan tunniksi tai pariksi tai jääkaappiin yön yli. Taikina maistetaan suolalla ja sokerilla. Taikinasta paistetaan pieni, pulleita lettuja miedolla lämmöllä.

Munakokkeli
4 munaa
8 rkl vettä
suolaa
öljyä paistamiseen

Munat rikotaan kulhoon ja niiden rakenne vatkataan rikki. Lisätään vesi ja suola ja vatkataan kuohkeaksi. Pienessä teflonpannussa kuumennetaan tilkka öljyä ja kaadetaan siihen munaseos. Lämpöä voi laskea heti reilusti, jotta pohja ei ruskistu liikaa. Hyytyvää munamassaa siirrellään pannulla niin, että sen rakenne pysyy ilmavana. Kun muna alkaa olla hyytynyt, lämpö lasketaan miedoimmalle ja annetaan munan kypsyä kauttaaltaan.

Annos kootaan laittamalla perunaletulle pieni nokare munakokkelia ja siivu graavilohta. Nautitaan aamiaisella mehun ja maitokahvin kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...