Pukinkonttiin ja juhlapöytään jouluviinit Chilestä







Maistelimme futiskentiltä ja Pirunkellarista tuttujen Keken ja Pasin, Suomen näkemyksellisimpien ruokabloggaajien sekä Concha y Toro -Jaskan ja -Ilkan kanssa sen seitsemän sorttia viinejä.

Omat suosikkiviinit löytyivät kohtalaisen helposti: tuhti grilli- ja riistaviini La Chamiza Polo Amateur Malbec 2010 Argentinan Mendozasta ja tulisten makujen kumppani, luomu Emiliana Adobe Reserva Gewürztraminer Chilen Emilianasta, Rapel-laaksosta. Mutta mitä ihmettä yhdistää perinteiseen suomalaiseen joulupöytään? Ainakin meillä joulupöytä edustaa todellista makujen kakofoniaa: kaikki perinneherkut lastataan samalle lautaselle, jolloin viini joutuu vastaamaan lanttu-porkkanalaatikkoyhdistelmän ja siinä uiskentelevan etikkapunajuuren ja sinappikastikkeen heittämään makuhaasteeseen. 

Joulu on onneksi vain kerran vuodessa ja silloin voi viinin ja ruoan liitto ihan luvankin kanssa rakoilla. Sitä paitsi, pakkasesta löytyvälle virolaiselle Stön-vodkasnapsille, Sakun uusille jouluoluille ja gruusialaiselle Borjomi-kivennäisvedellekin pitää löytää oma paikkansa kattauksessa.

Eli Pieni Vispiläkauppa suosittelee:

1) Chileläisen Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 2010, joka on kalkkunan ja kinkun uskollinen kaveri, joka tykkää myös porkkana- ja lanttulaatikoista. Chileläinen Pinot Noir on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen ostos, sillä alle kympin viininä se isäntien mukaan kamppailee samalla viivalla (menestyksekkäästi) yli 50 % kalliimpien ranskanserkkujensa kanssa. Chilen ilmasto kun tarjoaa haastavalle rypäleelle oivallisen kasvuympäristön, joten maa pystyy tarjoamaan maailman trendiviinimarkkinoille suuremmat korkean laatuluokan tuotantomäärät. Pinot noirin lisäksi punaisista Keken ja Pasin Champions League -mestariksi, eli chämppäriviiniksi ristimä Casillero del Diablon Cabernet Sauvignon löytää tiensä Vispiläkaupan jouluiseen juustopöytään ja joululahjakirjojen lukutuokioon.

2) Saman talon Savignon Blancin jouluisin makupari löytyy lahjojen paketoinnista ja  jouluherkkujen kokkailusta. Kuiva ja tasapainoinen, miellyttävän hapokas ja tuulahduksen kaukaista tropiikkia synkkään pimeiteen tuova valkkari on siis oivallinen siemailuviini sekä lahjavalvojaisiin, keittiöön sekä yleiseen seurusteluun. Joulupöydän makukimarassa se jää hieman jalkoihin, mutta raikkautensa puolesta kuuluu muuten jouluun.

3) Joulun perinteikkääseen ruokapöytään pääsee Emiliana Adobe Reserva Gewürztraminer -luomuviini, joka kestää sinnikkäästi laatikot, kinkun, sinappikastikkeen ja sienisalaatin. Rosollin etikkapunajuurille tai sillikimaralle ei sekään mahda mitään, mutta aiomme tätä kuitenkin kokeilla hyvin pippuroidun lipeäkalan kanssa.

4) Suosittelemme myös joulun perinneherkkujen nauttimista esimerkiksi 5-7 pienenä, harmonisena annoksena, jolloin lautasella on kerrallaan vähemmän makuja. Mikä parasta, tällöin annoksiin voi sovittaa myös useampia viinejä.


Lue mitä Pirunkellarin asiantuntijat sanovat viineistä
Katso Pasin ja Keken kesäiset viiniarviot Pienestä Vispiläkaupasta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...