Rautainen annos paistettua maksaa, friteerattua salviaa, juuresröstejä ja punaviinikastiketta





Luin karmaisevan tarinan urheilijatytöstä, jonka fyysinen kunto ja älylliset suoritukset romahtivat kummasti. Hän luuli tulleensa tyhmäksi ja laiskaksi, mutta verikokeessa syyksi paljastui anemia. Tytön kertomus teki niin totaalisen raudanhimoiseksi ja marssin samalta istumalta lihakauppaan hakemaan ainekset oikeaan voimaruokaan. Sitäpaitsi paistettu maksa on erinomaisen herkullista friteeratun salvian ja tujakan punaviinikastikkeen kera.

Paistettu maksa, friteerattu salvia, punaviinikastike ja juuresröstit

Punaviinikastike
1 prk demiglace-kastikepohjaa
½ porkkana
pala juuriselleriä
2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chilipalko
yrttejä, kuten salviaa ja timjamia
2 dl punaviiniä
(2 dl kuohukermaa)
3 rkl ruskeaa kastikesuurustetta
mustapippuria
suolaa

Demiglace-kastikepohja ja punaviini mitataan kattilaan. Porkkana ja selleri pilkotaan isoiksi kuutioiksi ja lisätään karkeasti hienonnetun valkosipulin, chilin ja yrittien kera joukkoon. Annetaan kiehua kasaan sillä aikaa kun röstit, salvia ja maksa valmistuvat.

Kastike siivilöidään ja suurustetaan. Siihen voi lisätä myös kermaa, jos vaikka pohjasta tulee liian tulista, jolloin suurustettakin voi annostella vähän reippaammalla kädellä.

Juureröstit
1 iso porkkana
2 perunaa
5 cm pätkä palsternakkaa
1 muna
3 rkl korppujauhoja
suolaa
mustapippuria

öljyä paistamiseen

Juurekset pestään, kuoritaan ja raastetaan hienoksi raasteeksi. Muna rikotaan raasteen sekaan ja sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään korppujauhot ja annetaan turvota hetki. Taikina maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Öljy kuumennetaan teflonpannussa ja röstit paistetaan rapeiksi molemmin puolin. Röstit voi laittaa hetkeksi noin 180 asteiseen uuniin hyytymään ja odottamaan maksan valmistumista.

Paistettu maksa ja friteeratut salviat
kourallinen salvian lehtiä
300 g maksaa
suolaa
mustapippuria

voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Voi-öljyseos kuumennetaan pannulla ja salvian lehtiä friteerataan, kunnes ne muuttuvat tummemman vihreiksi. Lehdet nostellaan atulalla talouspaperin päälle ja annetaan jähmettyä. Salvian kanssa pitää olla nopea, jotta lehdet eivät kärvenny kokonaan.

Maksa viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja paistetaan kuumalla pannulla pari minuuttia per puoli, kunnes se on keskeltä kypsää, mutta hieman roseeta. Pannuun voi lisätä lorauksen konjakkia ja tuikata tuleen. Maksa maustetaan suolalla ja pippurilla ja tarjoillaan friteeratun salvian, juuresröstin ja punaviinikastikkeen kera. Juomaksi sopii esimerkiksi hilloinen, marjainen uudenmaailman pinot noir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...