Kesäkurpitsapizza leivinuunissa






Uuden Grlorian ruoka ja viini -lehden kansiresepti innosti meitä viettämään kesäisen pizzaperjantain. Pizzainnostuksemme juontaa juurensa luultavasti siitä, että olemme tämän niin yleisen ja arkisen pikaruuan suhteen erittäin nirsoja. Vain ohuen ohut, rapeakuorinen ja niukasti laadukkailla raaka-aineilla täytetty pizza kelpaa.

Vaikka vispiläkaupassa on ollut maailman parhaita pizza-reseptejä useaan kertaan, nämä leivinuunissa rapeapohjaisiksi paistuneet kesäpizzat todellakin olivat ehdottomasti parhaita tähän asti. Taikinan koostumus ja maku olivat täydelliset ja valkosipuli, tuoreet yrtit, mozzarella ja suolainen salami muodostivat sopivan kevyen silti täyteläisen makuisen kokonaisuuden. Lisäksi leipälapion kokoisten pikkupizzojen paistaminen oli mukavaa ryhmätyötä, jossa jokaisella oli oma tärkeä tehtävänsä. Etenkin lamppumiehellä, joka huolehti, ettei yksikään pizza päässyt kärähtämään kuuman leivinuunin uumenissa.
Pizzataikina (2-3 pizzaa)
2 dl vettä
1/5 pkt tuorehiivaa
3/4 dl suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Hiiva liuotetaan 37-asteiseen veteen. Lisätään jauhoja puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa irtoilla reunoista ja on muotoiltavaa. Taikinaa vaivataan yleiskoneella noin 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuuttia. Taikinaan lisätään suola ja oliiviöljy ja jatketaan vaivaamista viitisen minuuttia. Kulho peitetään leivinliinalla ja annetaan kohoto jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä 1-2 tuntia.

Provencen pesto
1 dl basilikaa
1/2 dl muita tuoreita yrttejä, kuten timjamia, kynteliä, meiramia, rosmariinia jne.
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 dl kuorittuja manteleita
(1-2 rkl vettä)
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä
ripaus ruokosokeria

Yrttien lehdet laitetaan tehosekoittimeen, lisätään öljy ja sitruunamehu ja soseutetaan tasaiseksi. Mantelit jauhetaan morttelissa ja lisätään pestoon. Jos pesto on liian tiivistä, sitä voi ohentaa vedellä. Maustetaan pippurilla, suolalla ja sokerilla.

Kesäkurpitsatäyte
200 g kesäkurpitsaa
2 pientä sipulia
3-7 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunan kuorta
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Lisäksi
noin 1 dl pestoa
150 g mozzarellaa
75 g salamia

Kesäkurpitsat ja sipuli viipaloidaan seitinohuiksi viipaleiksi. Valkosipuli hienonnetaan ja siitä sekoitetaan raastetun sitruunan kuoren, sitruunan mehun, oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin kanssa marinadi. Kesäkurpitsa ja sipuli laitetaan marinadiin ja annetaan marinoitua leipomisen ajan.

Taikina jaetaan 2-3 osaan ja kaulitaan ohuiksi, pyöreiksi pohjiksi. Jos pizzat paistetaan sähköuunissa, leivinkivi tai pari peltiä kuumennetaan 250 asteisessa uunissa. Pohjia esipaistetaan noin 5 minuuttia ennen täyttämistä. Kuuman leivinuunin pestylle kiviarinalle voi laittaa raa'an pizzan täytteineen.

Pizzapohjat täytetään levittämällä pohjalle ensin pestoa, sitten marinoituja kasviksia ja marinadia, revittyä mozzarellaa ja salamit. Jälleen, jos pizza valmistetaan sähköuunissa, salami kannattaa laittaa pizzan päälle vasta paistamisen loppuvaiheessa, jottei se kuivu ja käpristy.

Pizzoja paistetaan non 5-10 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja juusto sulanut.Kypsät pizzat koristellaan tuoreella timjamilla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...