Kiluvoileivät
Kilud ovat pikkukaloja, joita säilötään monessa muodossa ja napostellaan sellaisenaan tai erilaisten annosten osana oluen tai vodkan kera. Se, mitä nämä pienet, hopeanhohtoiset kalat oikeastaan ovat, on kirvoittanut monia mielenkiintoisia ruokapöytäkeskusteluja. Jos kilud ovat suomeksi kilohaileja niin räim on silakka. Mutta Virossa silk on yhteinen nimitys kaikille verkkoon tarttuville pikkukalalajeille, joita on hankala tai mahdoton erottaa toisistaan.

Kilud ovat edullista syötävää, jota rannikkokaupungeissa on runsaasti tarjolla. Tähän ja viisisataa vuotta vanhaan murhamysteeriin sekä siihen nivoutuvien eri aikakausien tallinnalaisiin tarinoihin viittaa myös Jaak Kilmin ohjaaman ja Kiur Aarman tuottaman dokumentillisen dragikoomedian nimi Tallinna kilud eli suomeksi Sillit suolassa: tarinoita Tallinnasta.

Kiluvoileivät maistuivat herkullisilta ja tänään selviää myös Matin ja pikkukalojen mysteeri Rakkautta ja Anarkiaa -festareilla.

Kiluleivät
1 rukiinen reikäleipä (valmiiksi halkaistuna)
2-3 rkl ruokaöljyä
2 dl hapukoorta tai ranskankermaa
4 rkl mätitahnaa
2 rkl sitruunan mehua
1/2 kurkkua
1 tlk kiluja tai muita säilöttyjä pikkukaloja

Leipä halkaistaan ja puolikkaat sivellään öljyllä. Leipä laitetaan kuumaan uuniin grillivastuksen alle paahtumaan, kunnes se on rapsakkaa ja heiman ruskistunutta reunoista.

Hapukoor, mätitahna ja sitruuna sekoitetaan kastikkeeksi, jota laitetaan nokare leivän kullekin palaselle. Kurkku pilkotaan pieniksi kuutioiksi, joita ripotellaan kastikenokareiden päälle. Jokaiselle palalle asetetaan yksi pikkukala. Säilöttyjen kalojen ruodot ovet pehmeitä ja ne voi syödä sellaisenaan, mutta kaloja valitessa kannattaa ottaa valmiiksi perattuja kaloja, joista on poistettu vatsa ja suoli.

Nautitaan vodkasnapsin tai oluen kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...